1. yle.fi
  2. Uutiset

Apulanta teki kaupat kulttuurihistoriallisesta helmestä

Apulanta osti noin 400-neliöisen rakennuksen entisen varuskunnan alueelta Lahdesta. Yhtyeen rumpali Sipe Santapukki myhäilee rakennuksessa alettavan tehdä ensin kulttuurituotantoa, mutta myöhemmin talosta voisi olla vaikka asunnoiksi.

Kotimaan uutiset
Entisen komentajan talo Hennalan varuskunnan alueella.
Lahden kaupunki

Apulanta Oy on ostanut Hennalan entisen varuskunnan alueelta Lahdesta historiallisen tiilirakennuksen. Apulanta solmi kaupat Senaatti-kiinteistöjen kanssa kuun vaihteessa.

Muusikoiden hankkima kiinteistö on niin sanottu entinen komentajan talo. Rakennus sijaitsee puukujan päässä ja on toiminut komentajan asuntona sekä myöhemmin Hämeen ratsujääkäripataljoonan esikuntana.

Viimeksi rakennuksessa on pyöritetty Puolustushallinnon rakennuslaitoksen toimistoa. Talo on rakennettu vuoden 1913 tuntumassa, kuten muutkin alueen punatiiliset rakennukset.

Apulanta-yhtyeen rumpali Sipe Santapukki kertoo, että varuskunnan vanhoja tiloja on haviteltu pitkään.

– Ei kiinteistöä osteta hetken mielijohteesta. Tutustuimme rakennuskantaan huolellisesti, ja kiinteistö sopi käyttötarkoituksiimme hyvin. Lisäksi se on hieno kulttuurihistoriallinen helmi.

Santapukki kertoo katsoneensa aina ihaillen Hennalan aluetta rakennuksineen. Vanhat tiilikiinteistöt ovat hienoja ja kauniita, hän pohtii.

Santapukki: "Olisi hienoa nähdä alueen heräävän uudestaan henkiin"

Santapukki ei halua paljastaa, millaiseen käyttöön Apulanta aikoo rakennuksen valjastaa. Tiloihin tulee ainakin kulttuurisisällöllistä tuotantoa, hän muotoilee.

– En tiedä, olisiko siellä jossain vaiheessa jopa asuntopotentiaalia, mutta ei taloa ainakaan heti tehdä kämpiksi. Käyttö pyörii ydinosaamisalueemme ympärillä. Vähän salaperäistä on, myönnän.

Turha sitä on tyhjänä lepuuttaa. Uutta elämää vain sisälle niin pian kuin mahdollista.

Sipe Santapukki

Rumpali toivoo, että muutkin varuskunnan kiinteistöt löytäisivät uudet omistajat nopeasti. Hän hahmottelee, että alueelle sopisi kaikenlaisia yrityksiä kukkakaupoista leipomoihin ja kahviloihin.

– Olisi hienoa nähdä alueen heräävän uudestaan henkiin. Eniten minua kiinnostaa, mitä isoille kasarmirakennuksille keksitään. Sinne mahtuu vielä vaikka mitä.

Senaatti-kiinteistöt on muutaman viikon sisällä tehnyt kaupat kolmesta rakennuksesta.

Apulannan ostaman talon lisäksi omistajaa on vaihtanut alun perin rykmentin saunaksi ja pesulaksi rakennettu talo sekä Upseerikerho. Rakennusten kauppahinta on ollut tontteineen yhteensä 433 000 euroa.

Sipe Santapukin mukaan tiluksiin on jo käyty tutustumassa ja entinen komentajan talo otetaan käyttöön mahdollisimman pian.

– Turha sitä on tyhjänä lepuuttaa. Uutta elämää vain sisälle niin pian kuin mahdollista.

Lue seuraavaksi