Härski räävittömyys imee elokuvateattereihin: "Liian hienot elokuvat karsivat porukkaa"

Elokuvateattereiden digitalisoitumisen ansiosta teattereihin saisi uuden ensi-illan vaikka joka perjantai. Karsintaa on kuitenkin pakko tehdä, ja jonon hännille jäävät liian taiteelliset ja vaikeat elokuvat, sillä niillä yrittäjät eivät elä. Parhaiten yleisöä vetää tällä hetkellä suomalainen komediaelokuva Luokkakokous.

Antti (Sami Hedberg), Tuomas (Jaajo Linnonmaa) ja Niklas (Aku Hirviniemi) Kuva: Solar Films

Kolmen stand up -koomikon tähdittämä Luokkakokous-elokuva on vetänyt kansaa elokuvateatteriin jo monta viikkoa. Taneli Mustosen ohjaama leffa on lähes poikkeuksetta jokaisen teatterin katsotuimpien kärjessä. Se on myynyt kuukaudessa yli 400 000 lippua.

– Elokuvana se ei ole edes hyvä, mutta sarjassaan varsin ainutlaatuinen. Härski tyyli uppoaa yleisöön, kertoo oululaisen elokuvateatteri Starin yrittäjä Kalle Kantala.

Moni lähtee viihtymään elokuviin, joten liian hienot elokuvat karsivat porukkaa.

Mirja Musakka

Elokuva on saanut monilta kriitikoilta haukkuja muun muassa seksistisestä ja halvasta huumoristaan. Kansalaisten oma puskaradio on kuitenkin pitänyt tuomitsevat arviot omassa arvossaan. Elokuvaa mennään katsomaan kavereiden suosituksesta, uskoo Hämeenlinnan Bio Marilynin teatterivastaava Mirja Musakka.

– Vaikka kriitikot ovat arvostelleet, niin sellainen puree yleisöön! Moni lähtee viihtymään elokuviin, joten liian hienot elokuvat karsivat porukkaa, Musakka sanoo.

Kotkan Kinopalatsin yrittäjä Tero Lindqvistin mukaan Luokkakokouksen suosio perustuu onnistuneeseen markkinointiin. Päähenkilöt ovat pitäneet pyörityksen kiivaana epätavallisen pitkään.

Suomessa turhan nopeasti lopetetetaan elokuvan markkinoiminen pian ensi-illan mentyä.

Tero Lindqvist

– Markkinointi on ollut täydellistä! Suomessa turhan nopeasti lopetetetaan elokuvan markkinoiminen pian ensi-illan mentyä, huomioi Lindqvist.

Kotiseudun maisemat kiinnostavat

Joensuulaisen Tapiolan työntekijä Merja Sallinen kertoo, että suomalaisten suosimat elokuvagenret ovat jo pitkään olleet toiminta, komedia ja lastenelokuvat. Samaa kertovat tilastot. Ulkomaisten elokuvien kassamagneetti on usean elokuvayrittäjän mukaan toimintaelokuva Fast and Furious 7. Lasten elokuvisssa suosiosta on puolestaan nauttinut Timo Koivusalon ohjaama Risto Räppääjä ja Sevillan saituri.

Myös maaliskuun lopulla ensiesitetty koko perheen elokuva Me Rosvolat on saanut hyvän vastaanoton, erityisesti Joensuussa.

– Elokuvaa kuvattiin Joensuun seudulla viime kesänä, mikä on varmasti vaikuttanut elokuvan suosioon. Siinä on mukana lasten kavereita ja tuttuja maisemia, kertoo Sallinen.

Samantyyppisistä syistä American sniper -elokuva on kerännyt katsojia Lapuan seudulla, sillä elokuvassa on kohtaus, jossa käytetään Lapua Magnum .338 -patruunaa.

– Elokuvana se ei taas mielestäni ole oikein mistään kotoisin, Sallinen toteaa.

Kohtalaista menestystä ovat nauttineet myös Jalmari Helanderin ohjaama Big Game ja Klaus Härön Miekkailija.

Oululainen elokuvayrittäjä Kalle Kantala sanoo, että parhaiten elokuvista myyvät niin sanotut valtavirran rainat.

– Karsintaa on pakko tehdä, joten liian riskialttiit, taiteelliset ja vaikeat elokuvat jäävät pois. Ajamme välillä niitäkin, mutta ei niillä elä, Kantala toteaa.