Ikä ja terveys näkyy kuoressa: Munasta tuli ryppyinen

Kana voi munia ruttuisia tai lähes kuorettomia nahkamunia. Useimmiten taustalla on kalsiuimin tuotantoon vaikuttava hormonaalinen häiriö.

Kotimaa
Ennen ja jäljeen kuva tuotantokanoista.
Linda Hagström
Kananmuna, jossa ryppyiset kuoret
Yle

Kananmunan kuori muodostuu pääasiassa kalsiumista. Jos kalsiumin tuotanto häiriintyy, näkyvät seuraukset kuoren laadussa.

Huonoimmassa tapauksessa kana munii niin sanotun nahkamunan eli kuorta ei ole muodostunut juuri ollenkaan. Kuori voi olla myös ryppyinen ja epätasainen. Kuoreen vaikuttaa muun muassa rehun syönti.

– Ruokahalu voi häiriintyä, jos kana on sairas. Useimmiten kuitenkin hormonaalinen häiriö aiheuttaa sen, että kuori muodostuu vähän epämääräisesti, sanoo tuottajapalvelupäällikkö Toivo Tortti Muna Foods Oy:stä.

Tortin mukaan kananmunan voi hyvin syödä ruttuisesta kuoresta huolimatta, mutta kuluttajille niitä päätyy erittäin harvoin.

– Kaikista munista niiden osuus on promillen luokkaa ja ne pyritään poimimaan pakkaamossa pois.

Myös kanan ikä vaikuttaa kuoren laatuun. Nuoremmat kanat munivat pienempiä munia, joiden kuoressa on suhteessa enemmän kalsiumia kuin vanhempien kanojen munissa.

– Siksi nuorempien kanojen munien kuori on vahvempi kuin vanhempien kanojen isoissa munissa.