1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Osallistu

Mokasitko Facebookissa? Se oli pientä – tässä tulee Suomen noloin päiväkirja

Mortified Nation on liike, jossa ihmiset avaavat vanhojen päiväkirjojensa tulenaran sisällön tuntemattomalle yleisölle. Ilmiö on saanut ihmisiä liikkeelle myös Suomessa. Nyt sinullakin on mahdollisuus maistaa myötähäpeää.

Osallistu
käsi ja päiväkirjassa tekstiä
Satu Krautsuk / Yle

Kolmekymppinen Anu Sokura pitelee käsissään kovakantista kirjaa, jonka hän on itse päällystänyt tilkuilla ja kukkakankailla. Aikamatka menneisyyteen voi alkaa.

– Oli 90-luvun alku ja halusin aina ostaa kirppareilta ne rumimmat vaatteet. Se oli aikaa, jolloin oli kova maailmantuska, kuunneltiin grungea ja itkettiin, kun Kurt Cobain kuoli, Sokura muistelee.

Tilkkukantinen päiväkirja kätkee sisälleen nuoren naisen suuria salaisuuksia – kuten ne kuusi muutakin, jotka ovat Sokuralla varmassa tallessa. Hän aloitti päiväkirjan kirjoittamisen 14-vuotiaana.

– Silloin oli paljon kysymyksiä mielessä ja velloi suuria tunteita. Kirjoitin alussa päivittäin ja monta kertaa päivässä. Toisaalta välissä on ollut vuosia, etten ole kirjoittanut lainkaan.

Häpeää ja punastelua

Sokura lukee vanhoja tekstejään haikein mielin. Viimeinen merkintä on vuodelta 2007.

– Olen ollut järkyttävän rehellinen itselleni. Välillä on tehnyt mieli mennä halaamaan sitä pientä tyttöä, joka kehitti pienistä asioista suuria ongelmia.

Toisaalta Sokuraa on myös naurattanut ja ennen kaikkea hävettänyt.

– Häpeä ja punastelu ovat olleet mukana koko ajan. Olen lukenut tekstejä kotona ääneen kissalle. Kissa ei reagoi sillä tavalla, että menisi kaappiin piiloon häpeästä.

Se oli aikaa, jolloin oli kova maailmantuska, kuunneltiin grungea ja itkettiin, kun Kurt Cobain kuoli.

Anu Sokura

Sokuran päiväkirjoissa ei silti ollut koskaan lukkoa. Yhdessä tosin oli kova ukaasi liian uteliaille.

– Ensimmäisessä päiväkirjassani oli lukon tilalla teksti, että "älä homo urki".

Päiväkirjoissa on onneksi ollut myös kevyempää luettavaa kuten erilaisia elämänohjeita.

– Myös muistiinpanoja on: mitä on päällä, mitä olen syönyt, miltä tunneilta lintsasin. Silti lopussa saattaa olla merkintä p.s.: Miksi se tyyppi katsoi minua juuri sillä tavalla siellä portaissa?

Muiden tarinat kiinnostavat

Mortified Nation (siirryt toiseen palveluun) on Yhdysvalloista alkunsa saanut liike, jossa ihmiset lukevat vanhoja päiväkirjojaan julkisesti ääneen yleisölle. Jenkeissä on tehty aiheesta myös elokuva. Sokura kuuli liikkeestä jokin aika sitten ja innostui.

– Ensin halusin kuulla muiden tarinoita. Mutta ei ketään voi pyytää lukemaan päiväkirjojaan, jos ei ole itse valmis heittäytymään.

Sokura uskoo, että ilmiö on ottanut tuulta alleen sosiaalisen median ahkerasta käytöstä.

– Kynnys omien asioiden jakamiseen on madaltunut. Pitää kertoa koko maailmalle, että söin tänään lihapullia. Päiväkirjan lukeminen julkisesti on askel omituisempaan suuntaan.

Terapiaa

Sosiaalinen media ja päiväkirja eivät kuitenkaan ole Sokuran mielestä millään tavalla rinnastettavissa.

Lukon tilalla oli teksti, että "älä homo urki".

Anu Sokura

– Päiväkirjaa kirjoitetaan vain itselle, se on terapeuttista. Someen annetaan itsestä se kuva, joka halutaan antaa. Nämä ovat kaksi täysin eri asiaa. Ihmettelen, kun ihmiset kuvaavat omaa elämäänsä videolle ja kuvittelevat, että se on muille jotenkin relevanttia.

Sokura kävi taannoin lukemassa päiväkirjojaan eräässä ravintolassa Kotkassa. Lavalle astui muitakin rohkeita.

– On helpottavaa huomata, että muilla on ollut ihan yhtä noloja juttuja. Haluaisin istua useamminkin yleisössä. Olen myös valmis menemään uudestaan lukemaan omia tekstejäni.

*Nyt sinullakin mahdollisuus osallistua joukkohäpeään: Kirjoita meille pätkä omasta vanhasta tai uudemmastakin päiväkirjastasi. Voit paljastaa suurimman salaisuutesi, ensirakkautesi kuohut tai jonkin hauskan muiston. *

Voit osallistua keskusteluun joko nimettömänä tai Facebookissa ja Twitterissä omalla nimelläsi. Liitä tekstiin tunniste #ylepäiväkirja.

Voit myös lähettää tekstejä sähköpostina osoitteeseen kymenlaakso@yle.fi.

Kokoamme salaisuudet yhteiseen päiväkirjaan.

Lue seuraavaksi