Lääkärin pakko ilmoittaa autoilijan sairaudesta, lentäjän terveysongelmat voi pitää salassa

Tieliikennelaki on tiukempi suhtaumisessaan kuin ilmailulaki. Germanwingsin lentoturma nosti pohdintaan lääkärin ilmoitusvelvollisuuden kiristämisen.

Kotimaa
Henkilöauton kuljettaja näyttää nyrkkiä tiellä kulkevalle.
Henrietta Hassinen / Yle

Suomen laki suhtautuu autoilijan sairauteen huomattavasti tiukemmin kuin lentäjän terveysongelmiin. Lain mukaan lääkärin on ilmoitettava potilaan sairaudesta poliisille, jos hän havaitsee potilaan terveydentilan heikentyneen niin, ettei tästä ole enää esimerkiksi auton rattiin.

Lentäjän terveysongelmin laki suhtautuu selvästi löysemmin. Viikkolehti Seuran nettiuutisen (siirryt toiseen palveluun) mukaan ilmailulaki ei velvoita lääkäriä raportoimaan kenellekään, jos hän havaitsee lentäjän terveydentilan estävän lentämisen. Lääkäri saa ilmoittaa tästä, mutta varsinaista lain määräämää pakkoa ei siis ole, kuten tieliikennelaissa autoilijoille.

– Näin se vaan on, havainto on totta. Logiikka ontuu tässä, siinä on tiettyä epälogiikkaa, sanoo ilmailulääkäri Markku Vanhanen liikenteen turvallisuusvirasto Trafista.

Vanhasen mukaan Germanwingsin lentoturma herätti Euroopassa ja Suomessakin esiin keskustelun, pitäisikö lääkäreillä olla ilmoitusvelvollisuus lentäjien terveydentilasta. Ratkaisu on hankala, sillä lääkärin ilmoitusvelvollisuudella olisi haittapuolensa.

– Potilas saattaisi vältellä lääkäriin menoa sairaustiedon leviämisen pelossa, jos lääkärillä olisi ilmoitusvelvollisuus potilaan terveydentilasta, Vanhanen kuvaa.

Lentäjä voisi siis sairastella mieluummin salaa, kuin ottaa riskin siitä, että tieto hänen vaivoistaan ja ongelmistaan leviää lääkärin kautta muille viranomaisille tai vaikkapa työnantajalle.

Vanhanen sanoo, että hänellä ei ole vielä mitään kantaa mahdolliseen lääkärien ilmoitusvelvollisuuteen lentäjien terveydentilasta.

– Mutta henki on, että ihan helpolla ilmoitusvelvollisuutta ei tule.