Kajaani varautuu uutta keilahallia varten – "Taustalla ovat vahvat liikunnalliset ja matkailulliset syyt"

Kaupunginhallitus saa pääsiäisen jälkeen hyväksyttäväkseen vuokrasopimuksen, jolla vuokrattaisiin uudesta keilakeskuksesta sosiaalitilat liikuntapuiston urheilijoille. Vuokrauksella halutaan varmistaa, että mikäli yrittäjä saa tarvittavan rahoituksen, niin rakentaminen voisi alkaa nopeasti. Keilakeskusta on viritelty puretun uimahallin paikalle jo kahden vuoden ajan.

keilailu
Keilapallot
Yle

Kajaanin kaupunki on ensimmäistä kertaa harkitsemassa järjestelyä, jossa kaupunki vuokraisi yksityiseltä yritykseltä tiloja ennen kuin yritys on tehnyt edes rakennuspäätöstä tiloista. Syynä on se, että uusi keilakeskus on kaupungille tärkeä, sanoo kaupungin tekninen johtaja Timo Soininen.

– Tässä on taustalla vahvat liikunnalliset ja taloudelliset syyt. Uusi keilahalli takaisi paitsi nykyistä edistyneemmät tilat keilailijoille myös liikuntapuistossa urheilijat pääsisivät eroon parakeista sosiaalitiloina. Uusi rakennus istuisi muutenkin ympäristöön nyt, kun vanha uimahalli on purettu tontilta pois.

Kaupunki on aikaisemminkin tehnyt samanlaisia ennakoivia vuokrajärjestelyjä, mutta silloin ne on tehty kaupunkikonsernin sisällä.

– Tällä systeemillä halutaan varmistaa myös sitä, että keilakeskuksen kupeeseen suunnitellut sosiaalitilat olisi tavallaan rahoitettu osin jo etukäteen. Meille on tärkeää, että sosiaalitilat saadaan alueelle. Jos ne rakentaisi kaupunki, silloin toteutus venyisi todennäköisesti 2020-luvulle.

Yrittäjä odottelee rauhassa

Kajaanin kaupunki ja Kajaanin Keila-Keskus solmivat aiesopimuksen uimahallin tontista jo kaksi vuotta sitten. Sopimusta on jatkettu, koska yrittäjä on odottanut rahoituspäätöstä Kainuun ELY-keskuksesta. Toimitusjohtaja Timo Honkila kiittelee kaupungin aktiivisuutta, vaikka aikataulu on vielä auki.

Uusi keilakeskus houkuttelisi jo sijainnin takia kävijöitä myös Kajaanin ulkopuolelta. Jos vielä ajatus puisesta keilakeskuksesta etenee, se kiinnostaisi vielä laajempaa kävijäjoukkoa.

Timo Soininen

– EU-rahoituksesta ei ole vielä tullut lopullista päätöstä. On hyvä, jos vuokrasopimuksella varmistetaan se, että töihin pääsisi heti keväällä, mutta rahoituspäätös on odotettava joka tapauksessa ensin.

Päätöstä odotettiin viime syksynä, ja kaupungin ja yrittäjän aiesopimusta jatkettiin ensin muutamalla kuukaudella. Päätöksen venyessä kaupunki sopi yrittäjän kanssa, että kaupunki ei ala suunnitella tontille mitään muuta käyttöä ennen kuin rahoituspäätös on valmis. Soininen nostaa esiin liikunnallisten syiden rinnalle ne matkailulliset syyt.

– Uusi keilakeskus houkuttelisi jo sijainnin takia kävijöitä myös Kajaanin ulkopuolelta. Jos vielä ajatus puisesta keilakeskuksesta etenee, se kiinnostaisi vielä laajempaa kävijäjoukkoa.