yle.fi-etusivu

Koulusta kesäduuniin kirjastolle – Lahden uusi työaikasopimus testaa työnkiertoa koulunkäyntiavustajilla

Koulunkäyntiavustajat siirretään kesän ajaksi muihin hommiin. Kaupungin säästöt ja vuosi sitten tehty työaikasopimusten muutos ovat tarkoittaneet avustajille epävarmuuden ohella vähemmän työtunteja ja pienempää palkkapussia. Nyt uutta sopimusta testataan ensimmäistä kertaa koulujen kesäloma-aikaan.

Kotimaa
Koulunkäyntiavustaja ja lapsia
Juha-Petri Koponen / Yle

Koulunkäyntiavustajien työehtosopimusta muutettiin paikallisesta, vuonna 2003 solmitusta mallista uuteen vuosi sitten keväällä.

– Perusteena ovat säästöt ja toimintatapojen muutos, sanoo Lahden kaupungin henkilöstöpäällikkö Päivi Tervapalo.

Tervapalon mukaan uusi sopimus tuo kaupungille vuositasolla noin 600 000 euron säästön. Kesän ajalta säästöä on laskettu kertyvän noin 200 000 euroa.

Koulunkäyntiavustajia on Lahdessa 145, uuden työaikasopimuksen piirissä on heistä noin 125.

Kentällä epätietoisuutta

Vuoden 2003 sopimus paransi koulunkäyntiavustajien tilannetta JHL:n pääluottamusmiehen Matti Sallilan mukaan aiempaan verrattuna merkittävästi.

– Lahdessa on ollut pitkään poikkeuksellisen hyvä tilanne. Nyt ollaan palaamassa pienten kaupunkien käytäntöön. Toive on edelleen, että kokonaisvuosityöaikaan palattaisiin.

Epävarmuus ei houkuttele.

Mervi Lampola

Työntekijäpuolella on Sallilan mukaan pelkoja, että pahimmassa tapauksessa edessä on lomautuksia ja paluu entiseen, jolloin koulunkäyntiavustajat lomautettiin kesän ajaksi, eikä seuraavan syksyn töistä ollut varmuutta.

– Nyt on jo nähtävissä, että työntekijät kuormittuvat. Entistä enemmän on alettu hakeutua kaupungin sisällä muihin tehtäviin tai muiden työnantajien palvelukseen. Käsitys on, että koulunkäyntiavustajista on helppo säästää ja viime vuosina on säästettykin toista miljoonaa euroa, Sallila toteaa.

Kaupunki on luvannut etsiä kouluavustajille lomien ajaksi muita töitä. Järjestely ovat ensi kesänä käytössä ensimmäistä kertaa.

Työntekijät eivät ole Sallilan mukaan saaneet riittävän hyvin tietoa tulevasta.

– Kentällä odotetaan tietoa siitä, onko ylipäätään töitä tarjolla.

Henkilöstöpäällikkö Päivi Tervapalon mukaan töitä on tarjolla.

– Kartoitusta on tehty ja siellä olisi lähinnä lastenhoitotehtäviä perhepuistoihin ja päiväkoteihin sekä toimisto- ja asiakaspalvelutehtäviä.

Hän näkee, että järjestely hyödyttää kaupungin sisäistä työnkiertoa laajemminkin.

Koulunkäyntiavustajien alasajo?

Koulunkäyntiavustajat toimivat kouluissa monenlaisissa työtehtävissä. Heitä on myös erityisluokissa ja henkilökohtaisina avustajina.

Ammatissa toimivat pelkäävät, että muutoksella on laajempia vaikutuksia koko ammattikuntaan.

– Epävarmuus ei houkuttele. Jo nyt avustajia on siirtynyt muualle, kertoo koulunkäyntiavustajana Kivimaan koulussa toimiva Mervi Lampola.

Hän ihmettelee, syntyykö järjestelyllä edes todellisia säästöjä. Hän on toiminut alalla vuodesta 2000.

– Joudumme nyt niihin tehtäviin, joihin on perinteisesti otettu nuoria kesätöihin. Haluaisin tehdä sitä kouluavustajan työtä, johon olen saanut koulutuksen tai tehtäviä omassa yksikössä. Esimerkiksi koulukirjojen purku-urakkaa tehdään varmasti kiireessä kesän jälkeen, kun omalle työpaikalle palataan.

Mervi Lampolan mukaan se, mikä näyttää paperilla hyvältä, ei aina toimi käytännössä.

– Tiedän tilanteita, että kun uusien sopimusten mukaisesti tehdään lyhennettyä työpäivää ja tunteja, avustaja lähtee koululta kello 14 ja avustettavat vasta kello 15.

– Olen miettinyt, pitäisikö lähteä muihin töihin ja olen muutamiin paikkoihin hakenutkin. Mutta ehkä katson vielä, miten tämä tarina päätyy, Lampola toteaa.