Millainen on sinun oikeustajusi – lue, kuinka A2 Tuomio-iltaa käsikirjoitettiin!

Mikä on oikea rangaistus rikoksesta? Miten rikoksia voi ennaltaehkäistä? Entä voiko rikoksen sovittaa? Ajankohtainen kakkonen pyysi teitä ideoimaan kahden tunnin suoraa keskusteluohjelmaa. Kommentit voit lukea tästä.

Kotimaa
Yle
A2-illan tiimi kutsui kansaa käsikirjoittamaan A2 Tuomio-iltaa. Kuvassa juontaja Kati Leskinen, taustatoimittaja Elina Nieminen ja nettitoimittaja Tuomas MacGilleon.Pasi Toivonen / Yle

Rattijuoppo ajaa lapsen kuoliaaksi – vankeutta 2 vuotta ja 2 kuukautta. Ex-mies pahoinpitelee ja raiskaa vaimonsa – ehdollista vankeutta ja yhdyskuntapalvelua.

Mikä on vikana, kun tuomiot ovat ristiriidassa yleisen oikeustajun kanssa? Kahden tunnin suora keskusteluohjelma A2 Tuomio-ilta tarttuu suomalaiseen oikeusjärjestelmään ja sen kipukohtiin 28. huhtikuuta.

– Sellaista yleistystä ei voi tehdä, että tuomiot olisivat Suomessa liian lieviä. Ongelmana meillä on se, että lievät ja törkeät teot eivät erotu tarpeeksi, koska koko rangaistusasteikkoa ei käytetä hyväksi tuomioita annettaessa, sanoo rikosoikeuden emeritaprofessori Terttu Utriainen.

Kansalaisten oikeustajuun eivät Utriaisen mukaan uppoa ainakaan törkeät raiskaukset, törkeät pahoinpitelyt ja rattijuoppojen aiheuttamat yliajot.

Keskustelu tässä artikkelissa on päättynyt ja voit lukea kommentit alla näkyvillä palstoilla.

Keskustelu jatkuu Twitterissä tunnisteella #a2ilta ja Facebookissa A2 illan tapahtumasivulla (siirryt toiseen palveluun)

Ajankohtaisen kakkosen Tuomio-ilta lähetetään tiistaina 28. huhtikuuta TV2:lla klo 21.

Osa artikkelin sisällöstä ei ole välttämättä saavutettavissa esimerkiksi ruudunlukuohjelmalla.