1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kansallinen Kokoomus

Kokoomus uskoo säilyttävänsä kansanedustajan paikan Lapissa

Kokoomus uskoo vahvasti saavansa kansanedustajaehdokkaan läpi Lapista. Ylen toissa viikolla julkaiseman mielipidetiedustelun mukaan kokoomus menettäisi Lapin ainoan paikkansa. Puolue luottaa monipuolisen ehdokaslistan takaavan paikan säilymiseen.

Kevään eduskuntavaalit ovat tiukka paikka kokoomukselle. Puolue on vaarassa menettää ainoan kansanedustajan paikkansa Lapissa.

Lapin vaalipiirissä kokoomus on jäänyt ilman kansanedustajan paikkaa kaksi kertaa. Vuonna 1966 vasemmistoliiton edeltäjä SKDL nousi Lapin suurimmaksi puolueeksi ja kokoomus jäi ilman paikkaa. Vuonna 1991 keskustan veret seisauttanut vaalivoitto jätti kokoomuksen rannalle.

Ylen ennuste: kokoomus ilman edustajaa

Lapissa käydään tiukka taisto erityisesti siitä, kuka valitaan kuudenneksi ja seitsemänneksi parhaalla vertailuluvulla. Paikoista kisaavat kokoomus, demarit, keskusta, vasemmistoliitto sekä perussuomalaisten ja kristillisten vaaliliitto.

Ylen toissa viikolla julkaistun ennusteen mukaan paikat menisivät keskustalle ja demareille.

Kokoomus on itse laskenut olevansa alle 200 äänen päässä viimeisestä paikasta ja noin 250 äänen päässä kuudennesta paikasta.

Kokoomus on pärjännyt täpärissä paikoissa

Kokoomuksen puolesta puhuu se, että valtakunnalllisesti puolue on onnistunut hyvin saamaan itselleen vaalipiirien viimeisiä paikkoja. Lisäksi kokoomus hyötyy, jos äänestysprosentti jää viime aikojen tapaan matalaksi.

Puolueen Lapin piirin toiminnanjohtaja Jukka Mäyrä luottaa onnistuneen ehdokasasettelun takaavan kokoomukselle kansanedustajan paikan. Mäyrä kuvaa listaa tasapuoliseksi, kun tarkastellaan ehdokkaiden ikä-, kotipaikka-, sukupuoli- ja ammattijakaumaa.

Autolla selvästi suurin budjetti

Rovaniemeläinen Heikki Autto on selkeästi kokoomuksen kärkiehdokas. Hänen puolestaan puhuu kaksi seikkaa. Hän on istuva kansanedustaja ja kokoomuksen ehdokkaista hänellä on ylivoimaisesti suurin vaalibudjetti. Auton yli 40 000 euron budjetti on toiseksi suurin Lapin kaikista ehdokkaista.

Kokoomuksen muilla rahoituksestaan kertoneilla ehdokkailla budjetit ovat enintään tuhansia euroa.

Neljä vuotta sitten eduskuntavaaleissa kokoomus sai noin 12 500 ääntä ja Autto valittiin eduskuntaan Lapin viidenneksi suurimmalla vertausluvulla. Viime vuoden EU-vaaleissa kokoomus oli noin 6 500 äänellä Lapin kolmanneksi suurin puolue.