Elokuvaohjaaja Olli Saarela Simo Häyhä -elokuvasta: "Tällaista myrskyä ei ikinä ole ollut käsissäni"

Sotiemme legendaarisesta tarkka-ampujasta työstettävä elokuva on herättänyt laajaa huomiota jo alkumetreillään. Elokuvan ohjaaja Olli Saarela toivoo yleisöltä muistikuvia Häyhästä.

Kuva: Yle

Elokuvaohjaaja Olli Saarela pysähtyy hetkeksi hiljaisuuteen miettiessään vastausta kysymykseen Simo Häyhän vetovoimasta.

– Ei minulla käsissäni ole ikinä ollut tällaista myrskyä. Kiinnostus Häyhää kohtaan on ollut valtava jo alkumetreistä lähtien, Olli Saarela sanoo hämmästyneenä.

Sotaelokuva ei Saarelalle ole vieras tyylilajii, sillä hänen elokuvistaan Rukajärven Tie (1999) ja Lunastus (1997) ovat käsitelleet sotavuosia. Rukajärven Tie sijoittui jatkosodan alkuvaiheeseen ja Lunastus puolestaan vuoden 1918 melskeisiin.

Saarela korostaa, että ajatus elokuvasta tuli hänelle jo ennen hiljattain ensi-iltansa saanutta American Sniper -elokuvaa.

– Omat poikani heittivät minulle idean tästä elokuvasta ja ajatus alkoi elää nopeasti.

Kaikki tieto talteen

Simo Häyhä syntyi ja vaikutti Etelä-Karjalassa. Häyhää koskevat muistikuvat ja tarinat elävät maakunnassa edelleen vahvoina. Saarela korostaakin, että kaikki paikallinen apu on tarpeen.

– Tulemme jalkautumaan jossain vaiheessa Etelä-Karjalaan ja kaikki mahdollinen muistitieto ja apu ovat meille tässä vaiheessa tarpeen, Saarela sanoo.

Hän oli farmari, nöyrä ja teki sen mitä häneltä odotettiin. Se vetoaa ihmisiin.

Elokuvaohjaaja Olli Saarela Simo Häyhästä

Hän on ollut vaikuttunut myös Häyhää koskevasta perehtyneisyydestä. Varsinkin nuoremmat sukupolvet tuntuvat tietävän myyttisen tarkka-ampujan tarinan hyvin.

– Jostain syystä nuoriso tietää Häyhän hyvin ja tarkoitukseni on tehdä tästä koko kansan elokuva, Saarela sanoo.

Saarelan mukaan yksi kiehtovimmista ja vetoavimmista piirteistä Häyhässä on tinkimättömyys.

– Hän oli farmari, nöyrä ja teki sen mitä häneltä odotettiin. Se vetoaa ihmisiin, Saarela sanoo.

Korjattu 7.4. 2015 klo 11:46: Rukajärven tie -elokuva sijoittuu jatkosodan alkuvaiheisiin, eikä perääntymisvaiheeseen.