1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Liettua avaa uudelleen tutkinnan CIA:n salaisesta vankilasta

Jo kertaalleen lopetettu tutkinta selvittää, perustiko Yhdysvaltain tiedustelupalvelu pidätyskeskuksen Liettuaan syyskuun 2001 terrori-iskujen jälkimainingeissa.

Liettua on käynnistänyt uudelleen rikostutkinnan syytöksistä, joiden mukaan maassa on toiminut Yhdysvaltain keskustiedustelupalvelun CIA:n salainen vankila.

Tutkinta lopetettiin neljä vuotta sitten, mutta syyttäjä päätti avata sen uudelleen sen jälkeen kun Yhdysvaltain senaatti julkisti viime vuonna raportissaan tietoja salaisesta CIA:n laitoksesta, jonka tiedot täsmäsivät Liettuassa sijaitsevaan kohteeseen.

Asiasta kertoo uutistoimisto Reuters. Senaatin raportissa ei mainittu laitoksen sijaintia. Liettua ei ole myöntänyt, että maassa olisi toiminut CIA:n pidätyskeskusta.

Väitteiden mukaan salainen vankila oli osa CIA:n kansainvälistä pidätyskeskusten verkostoa, jossa terrorismista epäiltyjä kuulusteltiin ja joissain tapauksissa myös kidutettiin. Vankiloita perustettiin syyskuun 2001 terrori-iskujen jälkeen.

Parlamentaarisen tutkimusryhmän raportin mukaan Liettuan turvallisuusviranomaiset osoittivat CIA:lle tilat, joita se olisi voinut käyttää salaisena pidätyskeskuksena.

Raportin seurauksena Liettuassa aloitettiiin rikostutkinta vuonna 2010. Vuotta myöhemmin tutkinta lopetettiin, kun syyttäjä ei löytänyt perusteita nostaa syytteitä viranomaisia vastaan.