Monacossa voi joutua vankilaan herttuaperheen herjaamisesta – YK-komitea kehottaa muutokseen

YK:n ihmisoikeuskomitea arvostelee Monacoa sananvapauden rajoittamisesta ja nostaa esiin erityisesti tuomion, jossa oikeus määräsi enemmän vankeutta kuin syyttäjä edes pyysi.

Ulkomaat

Monacon herttuaperheen jäsenten sanallisesta loukkaamisesta langetetut tuomiot ovat liian ankaria, moittii YK:n ihmisoikeuskomitea. Herjaamisesta voidaan maan lain mukaan langettaa vankeutta, ja enimmillään tuomio on jopa viisivuotinen.

Useimmista muista perustuslaillisista monarkioista poiketen Monacon hallitsijalla on runsaasti poliittista valtaa.

Ihmisen vangitseminen pelkästään siksi, että hän on käyttänyt sananvapauttaan, on ihmisoikeusloukkaus, komitea sanoo lausunnossaan (siirryt toiseen palveluun). Lisäksi komitea arvostelee sitä, että loukkauksen kohteen asema automaattisesti koventaa rangaistusta.

Monacossa määrätään tällaisista niin sanotuista majesteettirikoksista yleensä sakkoa, mutta vankeustuomioitakin on annettu. YK:n ihmisoikeuskomitea mainitsee erityisesti viime syyskuisen tapauksen, jossa oikeus langetti jopa ankaramman tuomion kuin syyttäjä esitti.

Kyseessä oli nuorehko mies, joka puhui niin rumasti ruhtinasperheestä julkisella paikalla, että sivullisetkin suuttuivat. Syyttäjä vaati miehelle kahdeksan päivän vankeusrangaistusta ja tuhannen euron sakkoa. Oikeus langetti hänelle kolmen kuukauden vankeustuomion.

Useimmista muista perustuslaillisista monarkioista poiketen Monacon hallitsijalla on runsaasti poliittista valtaa. Grimaldin hallitsijaperhe on ollut valtaistuimella 1200-luvulta asti. Perheen jäsenten elämä on vuosikymmeniä tarjonnut runsaasti sisältöä aikakaus- ja iltapäivälehdistölle.

YK:n ihmisoikeuskomitean tehtävä on valvoa YK:n kansalais- ja poliittisia oikeuksia koskevan yleissopimuksen noudattamista. Komiteassa on 18 asiantuntijajäsentä.

Lähteet: AFP, Yle Uutiset