Papit pesevät koipia pääsiäisen hengessä

Kirkon tiedotuskeskus on avannut hiljaisella viikolla Pappien pesulan Helsingin keskustan Torikortteliin. Pappien pesulassa pääkaupunkiseudun papit pesevät kansalaisten jalkoja ilmaiseksi.

ilmiöt
Pastori Kimmo Saares kuuraa koipia hymyissä suin.
Pastori Kimmo Saares kuuraa koipia hymyissä suin.Ella Mikkola / Yle

Idea jalkojen pesulle syntyi Korson seurakunnan lapsityönohjaajalta, joka pesi pienten lasten jalkoja pääsiäisen aikana. Pääsiäisen ihme tuli lasten kanssa todeksi lämpimässä vedessä ja kosketuksessa.

Tässä me nyt katsellaan alaviistosta ja ollaan todella konkreettisesti ihmisten kanssa läsnä.

Kimmo Saares

Kirkon tiedotuskeskuksen ohjelmapäällikkö Kimmo Saares kollegoineen jalosti ideaa ja halusi tuoda pääsiäisen sanoman keskelle kirkosta vieraantuneiden kaupunkilaisten arkea. Saareksen mukaan Jeesuksen ristiinnaulitseminen ja ylösnousemus ovat monille ihmisille kaukaisia asioita ja pääsiäismunista puhuminen tuntuu falskilta.

– Jalkojen pesu on fiksu ja konkreetinen tapa lähestyä pääsiäistä. Siinä on myös raamatullinen alkuperä, koska Jeesus pesi opetuslapsensa jalat ennen viimeistä ehtoollista, kertoo Saares.

Katolisessa ja ortodoksisessa kirkossa jalkojenpesu on yleinen kiirastorstain perinne. Tavallisesti paavi on ennen kiirastorstain ehtoollista pessyt kahdentoista papin jalat Rooman Lateraanikirkossa. Viime vuonna paavi Franciscusherätti huomiota pesemällä kahdentoista nuorisovangin jalat Casa del Marmon vankilassa.

– Tradition rikkoessaan paavi meni pääsiäisen ytimeen, jossa synnit annetaan anteeksi ja turha pöly pestään pois. Oli vahva viesti, että paavi pesi vankien jalkoja eikä kardinaalien putipuhtaita, hyvin hoidettuja varpaita, Saares sanoo.

Kaikille tilaa riittää

Jalkojen pesu on fiksu ja konkreettinen tapa lähestyä pääsiäistä.

Kimmo Saares

Pappien pesulassa jalat pestään ja jynssätään ihan oikeasti. Saareksen mielestä kaikki syyt tulla pesettämään jalkansa ovat yhtä hyviä, haluaa ihminen sitten hetken hengähdystauon, huvittavan kokemuksen, hartaan hetken tai yksinkertaisesti puhtaat jalat.

– Jeesus pesi jalat sellaiselta, joka kielsi hänet, sellaiselta, joka petti hänet, ja sellaiselta, joka epäili. Jos Jeesus toimi näin, niin emme kai mekään ryhdy ovella kysymään motiivia, sanoo Saares.

Saareksen mukaan jalkapesujen antaminen tekee hyvää myös papeille, sillä papit ovat usein tottuneet lähestymään ihmisiä valmiilla vastauksilla, saarnalla tai julistuksella.

– Nyt me joudumme laittamaan itsemme likoon ihan uudella tavalla. Tässä me nyt katsellaan alaviistosta ja ollaan todella konkreettisesti ihmisten kanssa läsnä, sanoo Saares.

Pappien pesulan Facebook-sivu (siirryt toiseen palveluun).