1. yle.fi
  2. Uutiset

Kopterilennot ja kopistelu toivat säästöä sähköyhtiölle – vikojen määrä pieneni viidesosaan

Energiayhtiö Loiste lisäsi ennakoivaa työtä talven aikana. Kuurankopistelu kannatti, sillä säästöä tuli, eikä asiakkaiden tarvinnut kärsiä niin monista sähkökatkoista.

Loiste Oy
Kuuran painosta roikkuva linja.
Loiste

Kainuulaisomisteinen Loiste selvisi tämän talven lumikuormista varsin vähäisillä keskeytyksillä. Lumen aiheuttamat ongelmat alkoivat Loisteen verkkoalueen eteläosassa jo ennen vuodenvaihdetta. Loiste Sähköverkko aloitti tammikuussa kuurankopistelun yksittäisissä paikoissa.

Ylä-Kainuussa oli suurimpia ongelmia lumikuormien kanssa. Loiste aloitti helikopteritarkistukset tammikuun puolivälin jälkeen. Helikopterilentoja oli kahden viikon ajan. Sinä aikana yhtiö tarkisti noin 2 200 km sähkölinjaa. Lumikuorman kopistelijoita oli maastossa enimmillään 30 henkilöä päivässä. Loisteelle tuli lumikuormista kuluja noin 390 000 euroa, ja jälkikorjaukset kestivät helmikuun puoleen väliin asti.

Ennakointi toi kuitenkin suuren eron edellisiin vuosiin verrattuna. Lumikuormien aiheuttamien vikojen määrä sähköverkossa pienentyi Loisteen arvion mukaan viidesosaan, ja kokonaiskustannukset pienenivät noin kolmannekseen aiempien vuosien keskimääräisestä tasosta.

– Se on iso asia, että asiakkaille ei koitunut sähkökatkoja. Jos kaikki olisivat tulleet vioiksi, niin olisi se kalliimmaksi tullut. Sekä asiakkaiden että meidän kannalta on parempi, että ennaltaehkäistään, kertoo käyttöpäällikkö Ismo Reinikka.

Reinikan mukaan ennaltaehkäisy jatkuu ensi talvenakin. Kesällä Loiste tekee säännöllisesti johtokatujen raivauksia, jotta tykkylumi ei pääsisi talvella painamaan puita linjoille.

Lue seuraavaksi