1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. politiikka

Yli puolet eduskuntaan pyrkivistä nostaisi ilmastomuutoksen hillinnän kilpailukyvyn edelle

Ylen vaalikoneeseen vastanneista ehdokkaista 58 prosenttia painottaa ilmastonmuutoksen torjuntaa kilpailukykyä enemmän. Suurin kannatus ilmastotoimille on odotetusti Vihreissä ja Vasemmistoliitossa. Teollisuuden kilpailukykyä korostavat puolestaan Kokoomuksen ja Perussuomalaisten ehdokkaat.

politiikka
Rankkasateet aiheuttivat tulvia Chilessä maaliskuussa.
Rankkasateet aiheuttivat tulvia Chilessä maaliskuussa.Felipe Trueba / EPA

Kansanedustajaehdokkaat ovat vaikeaan taloustilanteeseen nähden yllättävän suopeita ilmastonmuutoksen torjunnalle, mikäli Ylen vaalikoneen vastauksiin on uskominen.

Vaalikoneessa kansanedustajaehdokkaita pyydettiin vastaamaan väitteeseen: Ilmastonmuutoksen hillitseminen pitää asettaa teollisuuden kilpailukyvyn edelle.

Yli 58 prosenttia vaalikoneeseen vastanneista ehdokkaista oli täysin samaa mieltä tai jokseenkin samaa mieltä väitteen kanssa. Täysin tai jokseenkin eri mieltä oli hieman yli 38 prosenttia ehdokkaista.

Kysymykseen jätti vastaamatta kolme prosenttia ehdokkaista. Kaikkiaan kysymykseen vastasi 1859 ehdokasta.

Tutut puolueet ääripäissä

Kuten olettaa saattaa, Vihreiden ehdokkaat painottivat ilmastonmuutoksen hillitsemistä voimakkaimmin. Jopa 96 prosenttia heistä kannatti ilmastonmuutoksen nostamista kilpailukyvyn edelle.

Vihreiden rivit olivat vastauksissa varsin suorat: Vain viisi ehdokasta 200:sta nosti teollisuuden kilpailukyvyn ilmastonsuojelua tärkeämmäksi.

Toiseksi eniten ilmastotoimia painottivat Vasemmistoliiton ehdokkaat. Heistä 84 prosenttia korosti ilmastonmuutoksen torjunnan tärkeyttä.

Toisaalta Vasemmistoliitossa on punainen duunarisiipi, joka ei intoile korkeasti koulutettujen punavihreiden lailla ympäristöarvojen perään.

Eduskuntaan pyrkivä Helsingin telakan pääluottamusmies Ilpo Haaja torjuisi ilmastonmuutosta esimerkiksi vihreällä teknologialla – mutta ei teollisuuden kilpailukyvyn kustannuksella.

– Jos meidän teollisuutemme siirretään pois täältä, esimerkiksi Kiinaan tai jonnekin muihin maihin, niin se on vielä suurempi saastuttaja, koska siellä ei ilmastonsuojelua noudateta läheskään niin tarkasti kuin meillä. Säilyttäisin kaiken teollisuuden Suomessa ja vielä lisäisin sitä, Haaja sanoo.

Perussuomalaisissakin ilmastoihmisiä

Viherveroja haukkuvat perussuomalaiset olivat odotetusti kielteisimpiä ilmastotoimia kohtaan. Perussuomalaisista 85 prosenttia oli täysin tai jokseenkin eri mieltä väitteestä "ilmastonmuutoksen hillitseminen pitää asettaa teollisuuden kilpailukyvyn edelle".

Toisaalta vaalikoneeseen vastanneista PS:n ehdokkaista 14 prosenttia olisi valmis asettamaan ilmastonmuutoksen torjunnan kilpailukyvyn edelle.

Perussuomalaisissa ehdokkaissa on siis vajaan 30 hengen porukka, joka suhtautuu vaalikonevastausten perusteella puolueen linjaa myönteisemmin ilmastotoimiin. Yksi heistä on lohjalainen juristi Piritta Poikonen.

– Mielestäni ilmastonmuutos on vakava uhka koko maailman tulevaisuudelle. Jos emme suhtaudu siihen nyt vakavasti, niin kilpailukyky saattaa romuttua pitkällä tähtäimellä sitä kautta, Poikonen sanoo.

Perussuomalaisten ohella kilpailukykyä painottivat ilmastonsuojelua enemmän kokoomuksen ja keskustan ehdokkaat.

Keskustassa erot olivat pienimmät. Ilmastonsuojelun puolesta oli 46 prosenttia ehdokkaista ja kilpailukyvyn kannalla 49 prosenttia vastaajista. Viisi prosenttia keskustan ehdokkaista jätti vastaamatta kysymykseen.

Lue seuraavaksi