Kreikka: Rahamme loppuvat ensi viikon torstaina

Kreikka on ilmoittanut, että sen rahat loppuvat 9. huhtikuuta. Euromaat eivät anna Kreikalle lisälainaa ennen kuin se tekee edellisen hallituksen hyväksymät hallinnolliset uudistukset.

Ulkomaat
Mies kävelee kaupan näyteikkunan ohi Ateenassa 14. maaliskuuta.
Mies kävelee kaupan näyteikkunan ohi Ateenassa 14. maaliskuuta.Angelos Tzortzinis / AFP

Kreikan valtiolla on rahaa enää vain viikoksi. Asia kävi uutistoimisto Reutersin mukaan ilmi euroalueen valtiovarainministerien puhelinkonferenssissa.

Kreikan edustaja kertoi kollegoilleen, että maan rahat loppuvat 9. huhtikuuta, ellei uutta lainaa sitä ennen saada.

Jo eilen keskiviikkona maan sisäministeri Nikos Voutsis kertoi, että maan on valittava 9. huhtikuuta, maksaako se eläkkeet ja virkamiesten palkat vai 450 miljoonan euron velan Kansainväliselle valtuuttarahastolle. Voutsis sanoi, että maksuun menevät palkat ja eläkkeet.

Hallituksen tiedottaja kiisti myöhemmin Voutsisin ilmoituksen, mutta sama tieto tuli Reutersin mukaan ministerien puhelinkeskustelussa.

Euromaat ja IMF ovat valmiit antamaan Kreikalle uutta lainaa 7,2 miljardia euroa, mutta sen edellytyksenä on hallinnollisten uudistusten suorittaminen. Maan edellinen hallitus oli hyväksynyt uudistukset. Kreikan uusi hallitus on kuitenkin kieltäytynyt uudistuksista, koska se oli luvannut niin vaalikampanjassaan.

Euromaat olivat kokouksessaan kieltäytyneet laina-avun aikaistamisesta huolimatta siitä, että Kreikka on joutumassa maksukyvyttömyyteen.

Lähteet: Reuters