1. yle.fi
  2. Uutiset

Japanilaisakvaariossa ihmetellään tonnikalojen massakuolemaa – video

Tokion merieläinpuistossa pohditaan syytä sille, miksi lähes kaikki akvaarion sinievätonnikalat ovat kuolleet. Mysteeri on vienyt hengen jopa sadoilta tonnikaloilta ja enää jäljellä on vain yksi.

Ulkomaat
Vierailijat katselevat viimeistä jäljelle jäänyttä sinievätonnikalaa Tokion merieläinpuistossa.
Japanilaisakvaarion jopa sadoista tonnikaloista jäljellä on enää yksi. Puiston henkilökunta ei tiedä, miksi kaikki muut kalat kuolivat.

Tokion merieläinpuiston henkilökunta pohtii syytä sille, miksi lähes kaikki puiston sinievätonnikalat ovat kuolleet yksi toisensa jälkeen. Jäljellä on enää yksi tonnikala jopa satojen kalojen parvesta.

Puistossa ei ole koskaan koettu vastaavaa.

– Olemme käyneet läpi useita mahdollisia syitä, ja jatkamme tutkimuksia, mutta meillä ei ole vielä pienintäkään käsitystä syystä. Akvaarion happitaso on kunnossa, myrkkyjä ei ole havaittu, ja veden laatu on hyvä. Olemme epäilleet myös jotain tuntematonta sairautta, mutta mikään ei ole auttanut meitä estämään kuolemia, sanoi tarhan apulaisjohtaja Kazuomi Nishikiori.

Akvaarion happitaso on kunnossa, myrkkyjä ei ole havaittu, ja veden laatu on hyvä.

Kazuomi Nishikiori

Heinäkuussa viime vuonna 30-metrisessä donitsinmuotoisessa altaassa ui satoja tonnikaloja, joista noin sata oli sinievätonnikaloja. Tammikuun puoleenväliin mennessä kaloja oli enää kolmekymmentä. Vajaassa viikossa 23 niistä kuoli ja sen jälkeen jäljellä olleista seitsemästäkin kuusi kuoli. Viimeinen selviytyjä on uinut tankissayksinään viime viikosta lähtien.

Kunnes tonnikalojen kuolinsyy on selvinnyt, akvaario päästi yksinäisen tonnikalan seuraksi sen altaaseen kaksi vasarahaita. Hait ovat tonnikalaa pienempiä, joten niistä ei ole sille vaaraa. Samalla akvaario seuraa, mitä toisille lajeille mahdollisesti tapahtuu tonnikala-altaassa tai käyttäytyvätkö ne siellä oudolla tavalla.

Sinievätonnikalojen kannat vähentyneet jopa kolmanneksella

Tyynenmeren sinievätonnikala siirrettiin uhanalaisten lajien "Punaisella listalla" vähiten uhattujen lajien ryhmästä vaarassa olevien lajien joukkoon. Listan koostava Kansainvälinen luonnonsuojeluliitto sanoi, että kalojen määrä on pudonnut mahdollisesti jopa kolmanneksella parissakymmenessä vuodessa liikakalastuksen vuoksi.

Mikään ei ole auttanut meitä estämään kuolemia.

Kazuomi Nishikiori

Sinievätonnikala on sushikokkien ja japanilaisten suuresti arvostama raaka-aine. Niistä maksetaan huomattavia summia ja esimerkiksi tämän vuoden ensimmäisessä tonnikalahuutokaupassa Tokiossa kalleimmasta kalasta maksettiin 175 euroa kilolta.

Apulaisjohtaja Nishikiori toivoo, että massakuolemasta olisi sittenkin apua tonnikalatutkimukselle.

– Jos selvitämme kuolemien syyn, se voisi auttaa myös tonnikalojen viljelyssä. Uskon, että epäonnistumisemme johtaa tulevaisuudessa suurempaan menestykseen, hän sanoi.

Tonnikala-allas aiotaan avata uudestaan entisenlaisena, mutta ei ennen kuin massakuoleman syy on selvitetty.

Lähteet: Reuters

Lue seuraavaksi