Ukrainan kriisissä toivoa uudesta edistysaskeleesta

Itä-Ukrainan rintamalinjalta saatetaan vetää myös aseita, joita Minskin sopimus ei koske.

Ulkomaat

Ukraina, Itä-Ukrainan separatistit ja Venäjä ovat aloittaneet neuvottelut siitä, voidaanko Itä-Ukrainasta vedettävien raskaiden aseiden joukkoon lisätä myös sellaisia aseita, joita Minskin sopimus ei sisällä.

Ukrainan entisen presidentin Leonid Kutšman edustaja kertoo, että sopimusta saatetaan laajentaa koskemaan myös sellaisia tykkejä ja kranaatinheittimiä, joiden kaliiberi on alle sata millimetriä.

Raskaita aseita alettiin vetää Itä-Ukrainan taistelulinjalta helmikuussa Ukrainan, Venäjän, Ranskan ja Saksan kesken solmitun Minskin sopimuksen mukaisesti. Kutšma edusti Minskin neuvotteluissa Ukrainaa.

Etyj ryhtyy listaamaan vedettyjä aseita

Euroopan turvallisuus- ja yhteistyöjärjestön tarkkailijat ovat alkaneet laatia luetteloa vaaditulle etäisyydelle vedetyistä aseista, kertoi Etyjin Itä-Ukrainan tarkkailijaryhmän varajohtaja Alexander Hug torstaina.

Osapuolten oli määrä esittää listat itse, mutta koska sellaisia ei ole saatu, Etyj tarttuu työhön itse, Hug sanoi. Hänen mukaansa osapuolet ovat luvanneet, että Etyj-ryhmä pääsee tarkastamaan omin silmin, onko aseet varmasti siirretty.

Ryhmässä on aseistamattomia siviilejä, joiden tehtävänä on raportoida puolueettomasti tilanteesta eri puolilla Ukrainaa.

Puolitoista kuukautta sitten voimaan tullut tulitauko on lopettanut suuret taistelut, mutta rikkomattomasta rauhasta ei voida edelleenkään puhua.

Lähteet: Reuters, Tass, AFP