Brittitutkijat kehittävät uutta tehokkaampaa vastamyrkkyä käärmeenpuremiin – video

Brittitutkijat pyrkivät kehittämään uuden, tehokkaamman ja ennen kaikkea halvemman vastamyrkyn käärmeenpuremiin. Lääkkeen olisi tarkoitus tepsiä kaikkien Saharan eteläpuolisten käärmeiden puremiin.

Tutkijat lypsävät myrkkyä käärmeestä valmistaakseen sille vastamyrkkyä.
Uuden kehitteillä olevan vastamyrkyn on tarkoitus olla aiempia tehokkaampi ja halvempi ja sen pitäisi säilyä huoneenlämmössä ainakin vuosi.

Liverpoolin trooppisten tautien korkeakoulun tutkijat kehittävät uutta, tehokasta vastalääkettä käärmeenpuremiin. Tutkijoiden tarkoituksena on kehittää lääke, joka tepsisi kaikkiin Saharan eteläpuolisten käärmeiden puremiin.

Lääkkeen on myös tarkoitus olla aikaisempia halvempi ja tehokkaampi. Tutkijat haluavat myös kehittää siitä sellaisen, että sitä voitaisiin säilyttää huoneenlämpötilassa.

Tutkijat ovat keränneet myrkkynäytteitä 21 alueen myrkyllisimmiltä käärmelajeilta. Yhteensä myrkkyä on kerätty 450 käärmeeltä.

– Joka vuosi Saharan eteläpuolisessa Afrikassa kuolee 32 000 ihmistä käärmeenpuremiin. Sen lisäksi puremista selviytyvät noin 100 000 ihmistä usein vammautuvat vaikeasti. He eivät ehkä voi enää täysin käyttää pureman saanutta kättään tai jalkaansa, tai ne joudutaan amputoimaan kokonaan, sanoo tutkijaryhmän johtaja tohtori Robert Harrison.

Käärmeenpuremilla on usein valtava vaikutus köyhissä oloissa elävien ihmisten elämään, varsinkin jos pureman uhriksi joutuu perheen ainoa elättäjä. Useat perheet elävät alle eurolla päivässä ja nykyiset laaja-alaiset vastamyrkyt maksavat jopa 130 euroa annokselta.

Nykyinen laaja-alaisen vastamyrkyn valmistustapa tarkoittaa, että niissä on vasta-aineita kullekin käärmelajille vain vähän ja ne ovat siksi heikompia. Siksi lääkettä on usein otettava useampi annos.

Tutkijaryhmä aikoo muodostaa uuden tehokkaamman lääkkeen hyödyntämällä uutta teknologiaa. Tutkijat erottavat kunkin käärmeen myrkystä vain niille ominaisia proteiineja ja muokkaavat niiden avulla jo olemassa olevia vastamyrkkyjä, niin että sen teho kasvaa ja se tepsii kaikkien käärmelajien myrkkyihin.

Lisäksi lääkkeen valmistuksessa käytettävä uusi teknologia voi laskea sen hintaa jopa kolmella neljänneksellä.

Olennaista toimivan vastamyrkyn kehittämisessä on myös sen säilyvyys. Nykyään vastamyrkkyjä pitää säilyttää viileässä aina niiden valmistusprosessin alusta lähtien. Tutkijoiden tarkoituksena on saada lääke säilymään vähintään vuoden huoneenlämmössä.

– Jatkamme kehitystyötä ja vuoden 2018 loppupuolella aiomme testata, tepsiikö vuoden ajan huoneenlämmössä säilytetty lääkkeemme kaikkia käärmelajeja vastaan, kuten on tarkoitus, tohtori Harrison sanoi.