1. yle.fi
  2. Uutiset

Mykkäfilmien viimeinen mestari kuoli yli satavuotiaana

Portugalilaisen Manoel de Oliveiran viimeinen elokuva valmistui samassa kuussa kun hän täytti 106 vuotta, vajaat neljä kuukautta sitten.

Ulkomaat

Portugalilainen elokuvaohjaaja Manoel Cândido Pinto de Oliveira on kuollut. 106-vuotiaan Oliveiran mukana kuoli pala elokuvahistoriaa: hän oli viimeinen ohjaaja, jonka ura alkoi jo mykkäfilmien aikakaudella.

Oliveira teki ensimmäisen elokuvansa vuonna 1931, mutta varsinaista vauhtia ura sai Portugalin oikeistodiktatuurin kaaduttua ja sensuurin helpotuttua neljä vuosikymmentä sitten. Tuolloin Oliveira alkoi tehdä keskimäärin yhden filmin vuodessa, aina elämänsä loppuun saakka. Lyhyt- ja pitkiä elokuvia kertyi kaikkiaan 62.

Hänen tunnetuin filminsä on vuonna 1995 valmistunut salaperäinen romanssi The Convent, jonka pääosia esittivät Catherine Deneuve ja John Malkovich.

Oliveira näyttäytyi valkokankaalla usein itsekin, ensimmäisen kerran Portugalin kaikkien aikojen ensimmäisessä äänielokuvassa A Canção de Lisboa vuonna 1933 ja viimeisen kerran Wim Wendersin ohjaamassa Lisbon Story -elokuvassa 61 vuotta myöhemmin.

Hidasta kerrontaa Portosta

Oliveiran viimeiseksi työksi jäi lyhytfilmi Chafariz da Virtude, "hyveiden suihkulähde", jonka ensi-ilta oli viime joulukuussa. Samassa kuussa hän täytti 106 vuotta ja sai Ranskan kunnialegioonan kunniamerkin.

Hänen monien elokuvapalkintojensa joukossa on kaksi kultaista leijonaa Venetsiasta sekä elämäntyöstä myönnetty kultainen palmu Cannesista. Venetsiassa hänet nähtiin vielä viime vuonna viimeisen pitkän elokuvansa ensi-illassa.

Oliveiran elokuville tunnusomaista on mietteliäs kerronta ja hitaasti liikkuva kamera. Monien filmien tapahtumapaikkana on Porto, hänen kotikaupunkinsa, jossa hän myös kuoli.

Lähteet: AFP, Reuters, AP

Lue seuraavaksi