Katuruokatrendi kangertelee ruokahullussa Italiassa – video ja kuvagalleria

Yle Uutiset kävi seuraamassa, miten vaativia roomalaisia pehmitetään katuruoan ystäviksi.

Ulkomaat
Kaksi miespuolista kokkia pienessä vaunussaan.
Petri Burtsov / Yle

Italialaiset ovat tottuneet pitkäkestoisiin illallisiin ja seurusteluun omissa kantaravintoloissaan. Ajatus pikaisesti seisten popsitusta katuruoka-ateriasta tuntuu monille vastenmieliseltä, ja on italialaisille "brutta figura", eli antaa huonon kuvan syöjästä.

Yhdysvalloista lähtöisin oleva katuruokabuumi on viime vuosina valloittanut maailmaa. Katuruoan laatu on parantunut ja sen suosio on houkutellut lukuisia huippukokkeja sen pariin.

Ruokaan intohimoisesti suhtautuvassa Italiassa katuruokabuumi on vasta ottamassa ensi askeleitaan. Italialaiset kun ovat ruoan suhteen varsin vaativia ja ehkä hieman kaavoihin kangistuneitakin. Uusiin trendeihin suhtaudutaan epäluuloisesti. Esimerkiksi amerikkalainen hampurilaiskulttuuri ei koskaan lyönyt Italiassa läpi samalla tavalla kuin vaikka Suomessa.

Huippukokit kampanjoivat katuruoan puolesta

Yleiskuva Rooman katuruokatapahtumasta.
Petri Burtsov / Yle

Roomassa järjestetty Streeat-katuruokafestivaali houkutteli paikan päälle kymmeniä huippukokkeja eri puolilta Italiaa. He yrittivät vakuuttaa kranttuja italialaisia panostamalla katuruoan laatuun.

Tarjolla oli makuhermoja hiveleviä herkkuja eri puolilta Italiaa, joita kokit valmistivat "food truckeissa" eli ruoka-autoissa. Roomalaiset pääsivät tutustumaan muun muassa chianina-naudasta tehtyihin täytettyihin leipiin, sisilialaisiin arancini-riisipalloihin, friteerattuihin ascolane-oliiveihin, milanolaiseen sahramirisottoon, savustettuun puhvelinmaitomozzarellaan ja venetsialaiseen simpukka-papukeittoon.

– Hyvän ruoan ei pitäisi olla luksusta. Me haluamme tehdä korkealaatuista ruokaa, johon kaikilla on varaa. Katu on ihmisille luonnollinen paikka tavata ja seurustella, ainakin meillä etelässä, sanoo napolilaiskokki Antonio Dell’Ermo.

Hänen ruoka-autonsa edessä vuoroaan odottivat roomalaiset Pietro ja Anna.

– Olemme odottaneet kohta tunnin verran, toivottavasti tämä on sen arvoista. Olemme vähän epäileväisiä katuruoan suhteen. Mahtavatkohan he huolehtia hygieniasta, kun keittiö on niin pieni, he pohtivat.

Laatukynnys on korkea, mutta hyvää ruokaa jaksetaan odottaa

Aluksi Rooman katuruokatapahtumaan uskaltautuivat vain kokeilunhaluisimmat, mutta sana kiersi nopeasti, ja lopulta paikalle saapui lähes 50 000 kävijää.

– Katuruoan pitää olla Italiassa todella korkealaatuista menestyäkseen. Siksi täälläkin on mukana Michelin-tason kokkeja, ja raaka-aineemme ovat ensiluokkaisia, tapahtuman järjestäjä Federico Trotta kertoo Ylelle.

Trotta on valmistunut yhdestä Italian kuuluisimmista ruokakouluista, Pollenzon Gastronomisesta yliopistosta. Hän haluaa tuoda katuruokakulttuuria Italiaan ja saada italialaiset ymmärtämään, ettei heidän tarvitse tinkiä laadusta katuruokaa syödessään.

– Aiomme kiertää näillä ruoka-autoilla koko Italian. Roomasta suuntaamme Firenzeen ja heti parin viikon päästä Bolognaan. Uskallan väittää, että käynnissä on todellinen katuruoan vallankumous Italiassa, Trotta hehkuttaa.

Ihmisiä ostamassa risottoa katuruokatapahtumassa Italiassa.
Yle seurasi italialaiskokin seurassa, miten valmistuu aito milanolainen risotto.

Vähän ennen kymmentä lauantaina illalla oli meno katuruokafestivaaleilla kovimmillaan. Onhan se roomalaisten ruoka-aika. Ryhmä nuoria aikuisia seisoi pinkin ape-koppimopon kulmassa ja maistoi täytettyjä paninoja.

– Nämähän ovat ensiluokkaisia. Kyllä kannatti odottaa pari tuntia, tämä on varsinainen makuelämys, ryhmä totesi kuin yhdestä suusta.

Sinä iltana Rooman ravintolat jäivät nuolemaan näppejään.

European Foodtruck Festival 2015 -tapahtuman logo.
Petri Burtsov / Yle
Nainen tarjoaa höyryävän kuumaa annosta.
Petri Burtsov / Yle
Vaaleanpunainen söpö pieni street food-auto Rooman katuruokatapahtumassa maaliskuussa 2015.
Petri Burtsov / Yle
Yleiskuva vihreästä alueesta.
Petri Burtsov / Yle
Mies laittaa kyljyksiä hatumaan uuniin.
Petri Burtsov / Yle
Suosittu kioski kerää pitkän jonon.
Petri Burtsov / Yle
Nuori mies kokkailee iloisen keltaisessa kojussaan.
Petri Burtsov / Yle
Myös pizza on edustettuna, Italiassa kun ollaan. Pizzakojun ulkoseinässä ovat Italian lipun värit.
Petri Burtsov / Yle
Mies ja nuori nainen kokkaavat yhdessä.
Petri Burtsov / Yle
Mies ilmehtii kameralle. Samalla aikaa nuori nainen asettelee katuruoka-annosta valmiiksi.
Petri Burtsov / Yle
Pieni pujainen koju.
Petri Burtsov / Yle
Nainen valmistelee lettuannosta.
Petri Burtsov / Yle
Lubar-nimisen baarin beige hauska pikkuauto.
Petri Burtsov / Yle
Nuoret naiset annostensa kanssa.
Petri Burtsov / Yle
Ihmiset nauttivat ruuasta ja kauniista säästä.
Petri Burtsov / Yle