Tieto Lausannesta: Iranin ydinkiistassa kylliksi edistystä neuvottelujen jatkamiseksi

Torstai-iltana on määrä kertoa, mitä neuvotteluissa on saatu aikaan. Ennakkotietojen mukaan mistään suurista edistysaskelista tuskin on kyse.

Ulkomaat
John Kerry katselee Beau Rivage -hotellin ikkuna-aukosta ulos.
Jean-Christophe Bott / EPA

Sveitsissä Lausannessa käydyissä neuvotteluissa Iranin ydinohjelmasta on tapahtunut kylliksi edistystä, jotta neuvotteluja kannattaa jatkaa, kertovat uutistoimistot.

Iranin ulkoministerin Javad Zarifin ja EU:n ulkopoliittisen edustajan Federica Mogherinin on määrä tiedottaa asiasta virallisesti myöhemmin torstaina, mutta neuvotteluosapuolet ovat jo alkaneet lähettää sosiaalisessa mediassa viestejä, joiden mukaan Lausannen kokous on tuottanut tulosta.

Uutistoimisto Reutersin näkemän tekstiluonnoksen mukaan neuvotteluja on päätetty jatkaa kesäkuun lopun takarajaan saakka. Uutistoimisto Tass puolestaan kertoo, ettei lausunnossa kerrota, millaisesta edistyksestä tarkalleen on kyse. Tassin diplomaattilähteiden mukaan todellisia tuloksia ei ole kerrottaviksi.

Mogherini on toiminut Iranin kanssa neuvottelevien kuuden maan koordinaattorina. Yhdysvaltain, Britannian, Ranskan, Saksan, Venäjän ja Kiinan tavoitteena on estää Irania kehittämästä ydinasetta. Iranin mukaan sen ydinohjelma on tarkoitettu pelkästään tuottamaan energiaa.

Yhdysvaltain ulkoministeri John Kerry pitää illalla tiedotustilaisuuden, jossa hänen on tarkoitus selittää neuvottelujen tuloksia. Yhdysvallat on sanonut aiemmin, että se lähtee neuvottelupöydästä, ellei todellista edistystä ala tapahtua.

Lähteet: Reuters, Tass

Uusimmat uutiset puhelimeesi

Lataa Yle.fi-sovellus