Länsi-Euroopan johtajat varovaisen iloisia Lausannen tuloksista

Venäjä kiittää sitä, että Iranille jää oikeus tuottaa energiaa ydinvoimalla. Israel on arvostellut sopimusta huonoksi ja epärealistiseksi.

Ulkomaat

Saksan liittokansleri Angela Merkel kommentoi Lausannen neuvotteluja sanomalla, että maailma ei ole koskaan ollut yhtä lähellä sopimusta, joka estää Irania kehittämistä ydinasetta.

Saksan ulkoministeri Frank-Walter Steinmeierin mukaan juhliminen on vielä ennenaikaista, mutta tulos on ehdottomasti edistysaskel, joka voi johtaa jännitteiden vähentymiseen koko Lähi-idän alueella.

Hänen mukaansa se, mitä sopimukseen kirjattiin Iranin ydinohjelman valvonnasta, on tiukkuudessaan ja kestossaan ennennäkemätöntä.

Ranskan ulkoministeri Laurent Fabius puhuu tuloksista niin ikään edistysaskeleena, mutta sanoo, että ratkaisemattomia kysymyksiä ja yksityiskohtia on edelleen.

Britannian ulkoministeri Philip Hammond kiittää Lausannen sopimuspohjaa hyväksi ja kattavaksi, ja sanoo, että vaikka yksityiskohdissa on vielä runsaasti työtä, tällaista tulosta ei olisi voinut edes kuvitella puolitoista vuotta sitten.

Venäjäkin tyytyväinen

Venäjän ulkoministeriö kiittää sopimuksessa sitä, että se tunnustaa Iranin oikeuden energiantuotantoon ydinvoimalla. Ministeriön lausunnon mukaan se oli erityisesti presidentti Vladimir Putinin vaatimus.

Venäjä arvioi myös, että sopimus on hyvä uutinen Lähi-idän turvallisuustilanteelle – toisin kuin Israel, joka ei näe sopimuksessa mitään hyvää ja sanoo jatkavansa sen vastustamista.

Israelin strategisien asioiden ministeri Juval Steinitz sanoo, että Lausannesta hymyiltiin ymmärtämättä surkeaa todellisuutta, jossa Iran kieltäytyy kaikista myönnytyksistä ja jatkaa Israelin ja muiden Lähi-idän valtioiden uhkaamista.

Yhdysvaltain presidentti Barack Obama on sanonut soittavansa jo lähitunteina Israelin pääministerille Benjamin Netanjahulle. Netanjahun ei oleteta ottavan Lausannen sopimukseen kantaa ennen tuota puhelua.