Syrjäisiltä saarilta löytyi tuhansia kalastajaorjia – saarilla häkkejä ja hautakumpuja

Indonesian pikkusaarille vietyjä ihmisiä on pakotettu tekemään jopa 22-tuntisia työpäiviä. Kolmen maan viranomaiset ryhtyivät tutkimaan orjien kohtaloa uutistoimisto AP:n tekemän paljastuksen jälkeen.

Ulkomaat
Kartta
Yle Uutisgrafiikka

Indonesian syrjäisiltä saarilta on löytynyt jopa tuhansia ulkomaalaisia, jotka on pakotettu työskentelemään kalastajina orjuutta muistuttavissa olosuhteissa. Uutistoimisto AP:n mukaan saarille on viety ihmisiä ainakin Myanmarista ja Thaimaasta. Osa ihmisistä on ollut pakkotyössä jopa vuosien ajan.

AP:n haastattelemat ihmiset kertovat, että heitä on estetty pääsemästä pois. Kalastajien työpäivät thaimaalaisten kapteenien johtamilla aluksilla saattavat olla jopa 22-tuntisia, eikä vapaapäiviä ole. Palkkaa maksetaan vain vähän tai ei ollenkaan. Kalastajien hakkaaminen ja ruoskiminen on yleisestä.

Saarilta on löytynyt häkkejä, joissa on pidetty ihmisiä, sekä kymmenien ihmisten hautoja.

Pakkotyöhön joutuneiden kalastajien saamaa saalista on myyty ilmeisesti muun muassa Yhdysvaltoihin.

AP:n paljastettua kalastajaorjien olemassaolon, ovat Indonesian, Thaimaan ja Myanmarin viranomaiset ryhtyneet tutkimaan asiaa. Kansainvälinen siirtolaisuusjärjestö IOM avustaa viranomaisia tutkinnassa. IOM:n mukaan Indonesian syrjäisillä saarilla saattaa olla pakkotyössä jopa 4 000 ulkomaalaista miestä.

Lähteet: AP