Orjina pidetyt kalastajat pääsevät turvaan – piiskattu rauskujen pyrstöillä

Indonesian viranomaiset ovat pelastaneet ensimmäiset orjina pidetyt kalastajat Benjinan kylästä. Miehet olivat orjina vuosia ja heitä pahoinpideltiin.

Ulkomaat
Kartta
Yle Uutisgrafiikka

Indonesian viranomaiset ovat alkaneet toimittaa turvaan kalastajia, jotka olivat olleet vuosia orjuutettuina kaukaisella Indonesian saarella. Viranomaiset olivat alkuviikolla aloittaneet orjuutettujen kalastajien tapauksen tutkimisen. Uutistoimisto AP kertoi asiasta eilen torstaina.

Yksi Indonesian viranomaisten laiva on jo saapunut Benjinan kalastajakylän satamaan. AP:n mukaan kylässä vastoin tahtoaan pidetyt kalastajat ryntäsivät heti laivalle mukanaan vähäinen omaisuutensa muovipussissa.

Ensimmäiseen pelastusalukseen pääsi noin 30 kalastajaa. Heidät viedään Benjinasta 12 tunnin merimatkan päässä olevalle Tualin saarelle. Siellä viranomaiset kuulustelevat heitä saaren tapahtumista ja he pääsevät terveystarkastukseen.

Miehet, joista monet ovat Myanmarista (ent. Burma) ja Kambodzhasta sanovat joutuneensa väkivallan kohteiksi kalastusalusten thaimaalaisten kapteenien taholta. Miehille oli luvattu Thaimaasta työtä, mutta heidät oli viety Indonesiaan, missä he joutuivat tekemään työtä orjuuden kaltaisissa oloissa.

Miehet kertovat, että heitä potkittiin ja lyötiin mm. rauskujen pyrstöillä. Heille annettiin sähköshokkeja ilmeisesti Taser-aseilla. Sairastuneet eivät saaneet hoitoa.

– Olen onnellinen, mutta hämmentynyt. En tiedä, mikä tulevaisuuteni on Burmassa, sanoi saarelta pelastettu 32-vuotias Nay Hle Win.

– Menen tapaamaan vanhempiani. He eivät ole kuulleet minusta sen jälkeen kun lähdin, sanoi myanmarilainen Win Win Ko.

Lähteet: AP