Germanwingsin perämies kiihdytti koneen nopeutta ennen törmäystä

Musta laatikko paljastaa, että perämies suuntasi koneen laskuun kohti vuorenrinnettä ja sen jälkeen kiihdytti nopeutta. Tiedot vahvistavat käsityksen, että perämies tuhosi koneen tietoisesti.

Ulkomaat
Germanwing turmakoneen jäänteitä.
Yoan Valat / EPA

Germanwingsin Airbus-koneen eilen löytyneen mustan laatikon tiedot vahvistavat käsityksen, että perämies tuhosi koneen tietoisesti. Ranskan lentoturvallisuusviranomaiset ovat tutkineet laatikon tietoja.

Musta laatikko on tallentanut koneen lennon tekniset tiedot. Niistä ilmenee, että perämies Andreas Lubitz ohjelmoi koneen autopilotin laskuun ja tämän jälkeen kiihdytti koneen nopeutta useaan otteeseen.

Tutkijoiden mukaan perämies aluksi ohjelmoi autopilotin laskemaan koneen lentokorkeuden sataan jalkaan, eli 30 metriin. Laskeutumisen aikana Lubitz lisäsi koneen nopeutta autopilotin avulla, kunnes kone törmäsi vuoreen 700 kilometrin tuntinopeudella.

Tekniset tiedot tallentanut musta laatikko löytyi eilen torstaina. Jo aiemmin löydettiin toinen musta laatikko, johon olivat tallentuneet ohjaamossa käydyt keskustelut. Niistä ilmenee, että perämies ei päästänyt lentäjää takaisin ohjaamoon, kun lentäjä oli poistunut sieltä. Lentäjä yritti jopa rikkoa ohjaamon oven, mutta ei onnistunut.

Eilen tuli myös ilmi, että Lubitz oli ennen lentoa tutkinut oman tietokoneensa avulla keinoja itsemurhan tekemiseen sekä ohjaamon oven turvajärjestelmiä.

Germanwingsin koneessa oli yhteensä 150 ihmistä, jotka kaikki saivat törmäyksessä surmansa välittömästi. Musta laatikko oli hautautunut vuoren kivikkoon ja löytöhetkellä nokinen ilmeisesti jouduttuaan keskelle tulipaloa. Tiedot olivat kuitenkin tallella.

Lähteet: AFP, Reuters