1. yle.fi
  2. Uutiset

Portugalissa virallinen suruaika elokuvaohjaaja Oliveiran kuoleman vuoksi

106-vuotiaana kuollut Oliveira aloitti uransa mykkäfilmien aikaan ja työskenteli vielä kaksi viikkoa ennen kuolemaansa.

Ulkomaat
Elokuvaohjaaja Manoel Cândido Pinto de Oliveira poseerasi kuvaajille Cannesin filmifestivaaleilla vuonna 2010.
Elokuvaohjaaja Manoel Cândido Pinto de Oliveira poseerasi kuvaajille Cannesin filmifestivaaleilla vuonna 2010.Valery Hache / AFP / Lehtikuva

Portugali on julistanut kahden päivän virallisen suruajan elokuvaohjaaja Manoel Cândido Pinto de Oliveiran kuoleman vuoksi.

Oliveiran perheelle on virrannut taiteilijoiden, kriitikkojen ja poliitikkojen osanottoviestejä eri puolilta Eurooppaa, ja hänen hautajaisiinsa hänen kotikaupunkiinsa Portoon odotetaan lukuisia nimekkäitä työtovereita hänen pitkän uransa varrelta. Myös pääministeri Pedro Passos Coelhon tullee hautajaisiin.

Yhdysvaltalainen näyttelijä John Malkovich sanoo, että maailmaa on vaikeaa kuvitella ilman Oliveiran valoa. Hänellä oli pitkä ja uskomattoman rikas elämä, Malkovich lohduttautuu.

Ranskalainen näyttelijä Catherine Deneuven kuvailee Oliveiraa erityiseksi yhdistelmäksi viekoittelevaa ja yksinvaltaista ohjaajaa. Hän oli ennen muuta elokuva-alan käsityöläinen, Deneuve sanoo.

106-vuotiaana kuollut Oliveira aloitti uransa mykkäfilmien aikaan ja työskenteli vielä kaksi viikkoa ennen kuolemaansa. Neljän viime vuosikymmenen aikana hän teki keskimäärin yhden elokuvan vuodessa.

Oliveiran oma kommentti tuotteliaisuuteensa oli, että elokuvien tekeminen oli hänen intohimonsa. Elämä on lyhyt, eikä aikaa ole hukattavaksi, hän sanoi.

Lähteet: AFP

Lue seuraavaksi