Seismologi: Voimakkaan järistyksen todennäköisyys nousussa

Seismologiassa haasteena on yhä järistysten ennakointi. Eläimistöstä saadut merkit osataan tulkita useimmiten vasta jälkikäteen, sanoo suomalaistutkija.

luonto

Helsingin yliopiston seismologisen instituutin tutkijan mukaan voimakkaan maanjäristyksen todennäköisyys Pohjois-Amerikan länsirannikolla on kasvanut.

Instituutin yliopistotutkijan Päivi Mäntyniemen mukaan tutkimustulokset osoittavat tätä monessa kohdassa rannikolla.

Yhdysvaltain luoteisnurkka on voimakkaimpien mahdollisten maanjäristysten seutua.

– Siellä kohtaa monta mannerlaattaa. On pieniä ja suuria mannerlaattoja, ja siellä on hyvin paljon maanjäristyksiä. Tunnetaan jopa poikkeuksellisen voimakkaita jättiläisjäristyksiä, jollainen olisi sattunut vuonna 1700. Sen magnitudi saattoi olla jopa yhdeksän, Mäntyniemi sanoo.

Maanjäristyksiä tutkiville haasteena on niiden ennakointi.

– Iänikuinen vaikeus seismologeille on, että ihmiset ovat maan pinnassa ja tapahtumat syvällä maan kuoressa. Sinne ei voi lähettää luotainta, emmekä pääse ihan maanjäristyskohtaan. Ja jos on merialue niin sekin on oma vaikeutensa, Mäntyniemi sanoo.

Seismologiassa tiedostetaan eläinten käyttäytymisen merkitys, mutta tieteen näkökulmasta ongelmana on, että siitä voidaan vetää johtopäätöksiä yleensä vasta jälkikäteen.

Alkuperäiskansalta tuleva varoitus tulossa olevasta luonnonmullistuksesta on hänen mukaansa viranomaisnäkökulmasta hankala. Mahdollisen varoituksen antaminen ei ole yksinkertaista.

– Seismologisesti ei ole mahdollista ennakoida maanjäristyksiä. Se jättää kentän vapaaksi, eli on myös paljon esimerkkejä siitä, että annetaan ennustuksia eri syiden pohjalta, ja jos sitten mitään ei tapahdu, niin sekin on suuri ongelma kun aiheutetaan kaaos. Eli viranomainen joka tekee näitä päätöksiä, on raskaiden päätösten edessä, hän toteaa.