1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Netanjahu: Israelin oikeus olemassaoloon kirjattava Iranin ydinsopimukseen

Israel on jatkanut Lausannen sopimuksen suomimista. Saksan ulkoministeri kehottaa Israelia tutustumaan sopimukseen kunnolla.

Israelin pääministeri Benjamin Netanjahu. Kuva: Oded Balilty / EPA

Saksan ulkoministeri Frank-Walter Steinmeier on kehottanut Israelia perehtymään paremmin Iranin ydinohjelmasta syntyneeseen puitesopimukseen, jonka Israel on sanonut uhkaavan turvallisuuttaan.

– Sopimuksen pääkohdat on tarkoitettu takaamaan, että turvallisuustilanne Lähi-idässä paranee, ei heikkene, Steinmeier sanoi vierailullaan Puolassa.

Iranin ja YK:n turvallisuusneuvoston pysyvien jäsenten sekä Saksan sopimus syntyi pitkissä neuvotteluissa Lausannessa Sveitsissä ja julkistettiin torstai-iltana. Puitesopimuksen on määrä johtaa varsinaiseen sopimukseen kesäkuun loppuun mennessä.

"Huono sopimus tai sota eivät ole ainoat vaihtoehdot"

Israel arvosteli sopimusta tuoreeltaan erittäin ankarasti historialliseksi virheeksi. Pääministeri Benjamin Netanjahu sanoi, että sillä suorastaan tasoitetaan Iranin tietä ydinaseen hankkimiseksi. Iranille ei saa jättää ensimmäistäkään ydinlaitosta, hän vaati. 

Perjantaina Netanjahu otti sopimukseen uudelleen kantaa sanomalla, että hänen koolle kutsumansa hallitus on yksimielisesti Lausannen päätöksiä vastaan.

Hänen mukaansa huono sopimus ei ole ainoa vaihtoehto sodalle. Kolmas vaihtoehto on lisätä painetta Irania vastaan, kunnes saadaan aikaan hyvä sopimus., hän sanoi.

Netanjahu myös vaati, että  lopulliseen paperiin kirjataan selvästi ja yksiselitteisesti Israelin valtion olemassaolon oikeus.