Riita tulivuoresta: Jättiteleskooppi vastaan havaijilaisten perinneuskonto

Mauna Kean tulivuori on havaijilaisille erittäin pyhä. Avaruustutkijoille se on vertaansa vailla oleva tähystyspaikka. Uusinta observatoriota vastaan alkuperäisasukkaat kapinoivat osoittamalla mieltään ja käymällä oikeutta.

kulttuuri
Vuorenhuippuja ja niillä avaruusteleskooppeja
Keckin observatorion teleskooppeja Mauna Kealla University of Hawaii

Havaijin alkuperäisväestön edustajat ovat asettuneet vastustamaan uuden suuren avaruusteleskoopin pystyttämistä Mauna Kean tulivuoren huipulle, joka on heille pyhä paikka.

Noin 300 mielenosoittajaa kerääntyi perjantaina Mauna Kealle Havajin saariryhmän suurimmalle saarelle. Poliisi pidätti 12 ihmistä, jotka yrittivät estää rakennusyhtiön kuorma-autojen pääsyn vuorelle. Mielenosoituksia järjestettiin myös muualla, muun muassa projektia rahoittavan säätiön rakennuksen edessä Palo Altossa Kaliforniassa

4 200 metriä korkea vuori on Havaijin ja koko Tyynenmeren alueen korkein kohta. Siellä on vanhastaan maailman laajin observatorioalue, mutta uusimmasta observatoriosta on määrä tulla erityinen. Sen teleskoopilla tutkijat toivovat näkevänsä aina 13 miljardin valovuoden päähän eli maailmankaikkeuden varhaisimpiin aikoihin.

Nukkuvan tulivuoren kraatteri on valittu sijoituspaikaksi poikkeuksellisen sijaintinsa vuoksi: sen ympärillä taivaat ovat selkeämmät ja pimeämmät kuin missään muualla koko maapallolla.

Varsinaisten rakennustöiden 20 neliökilometrin kokoisella alueella on määrä alkaa ensi vuonna ja valmistua yhdeksän vuoden päästä. Samaan aikaan Chilessä rakennettava niin kutsuttu "30 metrin teleskooppi" on yksi maailman suurimmista.

"Vuorella asuu jumala"

Havaijin alkuperäisväestön perimätiedon mukaan heidän alkujuurensa ovat Mauna Kean huipulla.

– Siellä on haudattuna yhteisömme kunnioitetuimpia esivanhempia. Sinne vetäydymme rauhaan ympäröivältä maailmalta. Siellä asuu jumala, sanoo observatoriota vastustava Kealoha Pisciotta.

Protestoijat sanovat, ettei heidän kantaansa ole otettu huomioon uusimmankaan observatorion suunnittelussa, kuten ei koskaan ennenkään. Jotkut heistä ovat vieneet kiistan oikeuden käsittelyyn.

Havaijin yliopisto on aiemmin sanonut, että ihmisillä on vapaa pääsy observatorioalueelle, kunhan he eivät riko mitään lakeja. Observatorion rakentajayhtiön mukaan pidätykset olivat valitettavia, mutta ne oli tehtävä tieturvallisuussyistä. Projektiin on viranomaisten myöntämä lupa, yhtiöstä korostetaan.

"Kuten useimmat havaijilaiset, me olemme vakuuttuneita siitä, että tiede ja kulttuuri voivat elää rinta rinnan Mauna Kealla", sanoi projektijohtaja Gary Sanders pakallisissa tiedotusvälineissä julkaistussa tiedotteessa.

Lähteet: AP, Yle Uutiset