Vuosien vankeudesta vapautuneet kalastajaorjat kertovat hirvittävästä kohtelusta

Indonesian viranomaiset ovat kuljettaneet turvaan yli 300 orjuutta muistuttavissa oloissa elänyttä miestä syrjäiseltä saarelta. Vapautetut kertovat hakkaamisesta ja potkimisesta rangaistuksena rikkeistä.

Ulkomaat
Kartta
Yle Uutisgrafiikka

Indonesian viranomaiset ovat kuljettaneet syrjäiseltä saarelta turvaan yli 300 orjuutta muistuttavissa oloissa pidettyä miestä. Pelastusoperaatio aloitettiin sen jälkeen, kun uutistoimisto AP paljasti lukuisten ihmisten joutuneen kalastajaorjiksi. Osa on ollut pakkotyössä jopa vuosien ajan.

Kun uutisen paikkansapitävyyttä selvittäneet Indonesian viranomaiset tarjosivat mahdollisuutta poispääsyyn Benjinan kylästä, ilmestyi viidakosta joukoittain resuisia miehiä. Osa oli niin heikossa kunnossa, että heidät piti taluttaa rannassa odottaneisiin aluksiin.

Miehet, joista suurin osa on kotoisin Myanmarista, kertoivat julmasta kohtelusta, johon kuului liki tauotonta työtä kalastusaluksilla ja pahoinpitelyjä pienistäkin rikkeistä.

– Pääsemmekö oikeasti kotiin, kysyi Myo Naing, joka oli hakattu julmasti sen jälkeen, kun hän oli nukahtanut kesken yli 20 tuntia jatkuneen työvuoron.

– Haluan nähdä vanhempani. He eivät ole kuulleet minusta mitään sen jälkeen, kun lähdin, sanoi puolestaan Win Win Ko, joka oli menettänyt useita hampaita kalastusaluksen kapteenin potkaistua häntä rangaistuksena työn hitaudesta.

Kansainvälinen siirtolaisuusjärjestö IOM arvioi, että alueen saarilla saattaa olla pakkotyössä jopa 4 000 ulkomaalaista. Pakkotyöhön joutuneiden kalastajien saamaa saalista on myyty ilmeisesti muun muassa Yhdysvaltoihin.

Lähteet: AP