1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. elokuvat

Leonardo di Caprio yhdistää luksusmatkailun luonnonsuojeluun – ekohotelli parantamaan luonnon tilaa

Elokuvatähti on perustamassa Belizeen luontohotellia, johon tulevat asukkaat saavat koulutuksen luonnon huomioimisesta. Di Caprio uskoo hankkeensa siirtävän korkealuokkaisen luontomatkailun uudelle tasolle. Matkailukohde pyrkii parantamaan luonnon tilaa, mutta kaikki eivät ole vakuuttuneita sen järkevyydestä.

Kuva: Filippo Monteforte / EPA

Maailmankuulu yhdysvaltalainen näyttelijä Leonardo di Caprio on tunnettu kiinnostuksestaan luonnonsuojeluun. Hän toimii useissa luonnonsuojelujärjestöissä, mm. WWF:ssä.

Di Caprio on yhdessä yhteistyökumppaniensa kanssa ostanut itselleen kappaleen Belizen rannikkoa, 48 hehtaarin suuruinen saari tunnetaan nimellä Blackadore Caye, kertoo sanomalehti The New York Times (siirryt toiseen palveluun). Keski-Amerikassa, Karibianmerellä sijaitseva paikka on erittäin luonnonkaunis, sen rannoilla on upeita koralleja ja maaperä on viidakkoista.

Blackadore Caye ei kuitenkaan ole välttynyt ihmisen tuhoavalta vaikutukselta. Sen metsiä on hakattu rakennuspuuksi ja rantaviivan mangrovemetsikköä on hävitetty. Rannikkovedet on ylikalastettu. Metsässä on paljon haitallisia tulokaslajeja ja mangroven tuoman suojan puuttuminen on johtanut pahaan eroosio-ongelmaan.

Di Caprion yhtiöllä on tarkoitus perustaa Blackadore Caye'hin luksusluokan ekomatkailukohde, joka veisi luontomatkailun aivan uudelle ulottuvuudelle. Se ei vain toimisi luonnon ja ympäristön kannalta vastuullisesti, vaan se parantaisi luonnon tilaa. Blackadore Cayen on tarkoitus olla esimerkki tulevaisuuden luontomatkailusta.

– Olennaista on tehdä jotain, mikä muuttaa maailmaa. En olisi voinut mennä Belizeen ja rakentaa tällaista saarelle ilman, että hanke olisi uusi aluevaltaus ympäristöliikkeelle, Di Caprio kommentoi.

Tarkoituksena on turistien tuomien tulojen avulla korjata luonnolle aiheutuneita vaurioita. Esimerkiksi mangrove- ja palmumetsät on tarkoitus istuttaa takaisin. Tulokaslajit poistetaan ja rannalla kasvatetaan meriruohoa, joka helpottaa uhanalalaisten manaattien elinoloja.

Itse rakennuksista aiotaan tehdä maailman ympäristöystävällisimmät. 68 huvilaa kattava rakennuskompleksi on energian suhteen omavarainen ja sen vesihuolto hoidetaan paikan päällä. Rakennukset tehdään myrkyttömistä materiaaleista ja rakentajina toimivat luontorakentamiseen koulutetut paikalliset ammattilaiset.

Turisteille luonto-opastusta

Rakennusten mittasuhteet noudattelevat luonnonmukaista matematiikkaa.

Korkeatasoinen led-valaistus ohjelmoidaan siten, että se antaa asukkaille hyvän yöunen ja virkistää päivällä.

Saaren pinta-alasta lähes puolet pidetään luonnonsuojelualueena.

Kaikki kohteeseen saapuvat matkailijat käyvät läpi ympäristön huomioonottamiseen ohjaavan koulutuksen.

Matkailijoille annetaan tarkat säännöt, mitä alueelle saa ylipäätään tuoda. Esimerkiksi muovisia vesipulloja alueella ei sallita.

Blackadore Caye on tarkoitus ottaa käyttöön vuonna 2018.

Voiko matkailu olla luontoystävällistä?

Lehden haastattelussa luontomatkailun asiantuntija nostaa esiin kysymyksen luonnolle todellisuudessa koituvasta hyödystä.

– Mikään hotelli ei voi olla aidosti kestävän kehityksen mukainen, jos sinne on lennettävä, sanoo Cornell School of Hotel Administrationin vanhempi luennoitsija Jan H. Katz.

Hän uskoo ihmisten haluavan maksaa vain siitä arvostuksesta, jonka saa, kun asuu ylellisessä eko-hotellissa.

– Jos todella olet kiinnostunut kestävästä kehityksesta, sen sijaan että kasvatat hiilijalanjälkeäsi lentämällä kaukaiselle saarelle ja tuottamalla jätettä, voisit antaa rahaa luonnonsuojeluohjelmiin, hän huomauttaa.

Belizen köyhälle valtiolle luontomatkailu on tärkeää. Noin 340 000 asukkaan Belize saa vuodessa 200 miljoonaa dollaria matkailutuloja. Tämä vastaa 15 prosenttia maan bruttokansantuotteesta.