Presidentti Ilves: Naton pitäisi vastata sotatoimilla kyberhyökkäykseen

Toomas Hendrik Ilves sanoo, että Venäjän kybertoimintaa pitää verrata ohjushyökkäykseen. Presidentti arvosteli myös Kreikan, Italian ja Kyproksen Venäjä-politiikkaa.

Ulkomaat
Toomas Ilves.
Viron presidentti Toomas Hendrik Ilves Ylen haastattelussa 8.2.2015Yle

Viron presidentti Toomas Hendrik Ilves kannattaa Naton sotatoimia Venäjää vastaan siinä tapauksessa, että jokin Baltian maa joutuisi Venäjän kyberhyökkäyksen kohteeksi.

The Times -lehden (siirryt toiseen palveluun) haastattelema presidentti Ilves katsoo, että Naton pitäisi olla valmis torjumaan pelkkien tavanomaisten ja ydinhyökkäysten lisäksi myös sotilasliiton jäsenmaiden kyberjärjestelmiä vastaan suunnatut hyökkäykset.

Presidentin mukaan esimerkiksi jonkin Nato-maan sähkölaitosten tekeminen toimintakyvyttömiksi olisi verrattavissa ohjushyökkäykseen.

– Jos joku toimisi tuolla tavalla, niin miksi Naton 5. artiklaa ei pitäisi käynnistää, kysyi Ilves The Timesin haastattelussa.

Samassa haastattelussa Viron presidentti arvosteli myös Kreikkaa, Italiaa ja Kyprosta, joita hän piti Venäjän presidentille Vladimir Putinille hyödyllisinä maina. Nämä valtiot ovat ryhtyneet haastattelun mukaan puhumaan pakotteiden lieventämisestä ja rapauttamaan näin unionin yhtenäisyyttä.