1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Ilman käsiä syntynyt taikuri harjoitteli korttitemppuja salaa öisin: "On tärkeää, että ihmiset tuntevat itsensä voimakkaiksi"

Mahdi Gilbertin nousu yhdeksi magiikan maailman tunnetuimmista taikureista on tietynlainen ihme. 25-vuotias korttitemppujen mestari syntyi ilman käsiä. Silti hän kiertää esiintymässä ympäri maailmaa taikatemppuja tehden.

Kotimaan uutiset
Ilman käsiä syntynyt taikuri Mahdi Gilbert
Ville Pisto / Yle

Mahdi Gilbert on 25-vuotias kanadalainen taikuri. Gilbertin nousu yhdeksi magiikan maailman tunnetuimmista kasvoista on tietynlainen ihme: sorminäppäryyttä ja nopeita käsiä vaativalla viihdeallalla hän on menestynyt ilman niitä tärkeimpiä – sormia ja kämmeniä.

– Minulle sanottiin, että olen vain kertakaikkisesti liian outo. Että nimeni on vaikea lausua ja näytän hullulta. Eikä Mahdi edes ole taiteilijanimi, kertoo Gilbert, jonka äiti on ranskalaista alkuperää ja isä tunisialainen.

Ensin Gilbert harjoitteli korttitemppuja salaa öisin kenenkään, edes vanhempiensa, tietämättä. Aloittaessaan hän oli 17-vuotias. Harjoitellessa saattoi mennä koko yö. Päivisin Gilbert torkkui siellä, missä unta sai: koulussa, bussissa.

– En kertonut kenellekään, koska en halunnut, että minua säälittäisiin. Että muut ajattelisivat, että elän fantasiassa, jota en pysty ikinä toteuttamaan.

Kiinnostus taikuutta kohtaan syntyi Gilbertin luettua kirjan taikuri ja kahlekuningas Harry Houdinista. Aluksi pelikortit eivät kuitenkaan pysyneet lainkaan ilman käsiä syntyneen silmänkääntäjän hallussa. Jo korttipakan saaminen ulos kuorista tuotti vaikeuksia.

– Muistan heränneeni eräänä aamuna tuntieni oloni kertakaikkisen hirveäksi. Sanoin itselleni: "Mahdi, sinun ei tarvitse tehdä tätä. Yritit jotain ja epäonnistuit. Kenenkään ei tarvitse tietää."

"Minulla oli hämärä visio"

Torontossa asuva Mahdi Gilbert harrastaa samoja asioita kuin monet ikäisensä nuoret aikuiset. Ilman kekseliäisyyttä, päättäväisyyttä ja ahkeruutta arkinen elämä, saati taikuus, saattaisi kuitenkin olla hänelle hankalaa. Esimerkiksi kengännauhojen sitomisen taikuri opetteli vasta varttuneemmalla iällä. Koulussa hänellä oli erityinen "jatke" kädessä kirjoittamista varten.

Pulmista huolimatta sormien ja kämmenien puute ei näytä häntä haittavaan. Maailmalla erittäin suositussa nopeutta ja refleksejä vaativassa internetin välityksellä pelattavassa tietokonemoninpeli Team Fortress 2:ssa Gilbertin sijoitus maailmanrankingissä on ollut parhaimmillaan kolmassadas.

Hän myös kertoo pystyvänsä kirjoittamaan tietokoneella 65–70 sanaa minuutissa. Vaikka Gilbert oli opetellut erilaisia tapoja arjessa pärjäämiseen, niin silti taikurin ammatti säilyi pitkään haaveena.

– Minulla oli hämärä visio. Tiesin haluavani taikuriksi, mutta miten? Kaikki oppaat ja ohjeet on tehty ihmisille, joilla on kädet.

Gilbertin olikin keksittävä oma tapansa tehdä silmänkääntö- ja korttitemppuja. Sinnikkään harjoittelun myötä korttien sekoittaminen alkoi lopulta onnistumaan, samoin korttitemput. Silti Gilbert esiintyi edelleen vain hyvin pienille yleisöille.

Sala Galileo Galilei

Lopulta palaset loksahtivat paikoilleen. Gilbert oli vierailemassa ihailemansa taikurilegenda Juan Tamarizin luona Espanjan Madridissa. Sala Galileo Galilei -teatterissa Tamariz yllättäen pyysi Gilbertiä astumaan lavalle. Sali oli tupaten täynnä yleisöä, niin että kaikki eivät edes mahtuneet istumaan.

– Kun tein ensimmäisen temppuni, niin koko sali, kaikki kahdeksansataa ihmistä, vetivät yhtäaikaa henkeä ihmetyksestä. Se oli upeaa!

– Ymmärsin, että kaikki, mitä olin tehnyt, kaikki se harjoittelu ei ollut turhaa, vaan sillä oli ollut merkitys, lisää Gilbert.

Yllätysesiintyminen Sala Galileo Galileissa valoi taikurin täyteen uskoa. Saman hän soisi tapahtuvan myös muille ihmisille.

– On tärkeää, että ihmiset tuntevat itsensä voimakkaiksi. Näkisin, että jokaisella ihmisellä on omia esteitä ja heikkouksia, jotka seisovat haaveiden toteuttamisen tiellä.

Nuoresta iästään ja puuttuvista käsistään huolimatta Mahdi Gilbert hän on kiertänyt taikurina useissa maissa Yhdysvalloista Saksaan, Italiaan ja Ranskaan saakka. Lauantaina hän esiintyy ensikerran Suomessa yhdessä ystävänsä ja kollegansa Shane Cobaltin kanssa.

– Show'n nimi on Modern Magic. Yhdessä Shanen kanssa teemme siinä yli 100-vuotta vanhoja silmänkääntötemppuja.

Lauantaina 4.4. Mahdi Gilbert esiintyy yhdessä maanmiehensä Shane Cobaltin kanssa Kouvolan Taikapäivillä Modern Magic -esityksessä. Taikapäivät järjestetään Kouvolassa 4.–6.4. Niiden tavoitteena on kotimaisen taikuriperinteen vaaliminen ja edistäminen.

Lue seuraavaksi