1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Turkissa herkkänahkaisen presidentin kunnian loukkaamisesta syytteitä niin missille kuin koululaiselle

Ankaran presidentinpalatsissa istuu kovanaamainen mutta herkästi pillastuva johtaja, joka on myös valmis iskemään arvostelijoitaan vastaan.

Kuva: Penguen

Mikä yhdistää entistä miss Turkkia, humalassa poliisin hätänumeroon soittanutta miestä ja 16-vuotiasta koululaista? He ovat kaikki joutuneet vaikeuksiin Turkin presidentin Recep Tayyip Erdoğanin kunnian loukkaamisesta. Turkissa esitutkinnat ja oikeudenkäynnit presidentin kunnian loukkaamisesta ovat lähteneet selvään nousuun Erdoğanin noustua presidentiksi.

Erdoğan valittiin Turkin presidentiksi elokuussa 2014. Sen jälkeen Erdoganin kunnian loukkaamisesta on tehty yhteensä yli 200 valitusta, monet hänen asianajajiensa tai kannattajiensa toimesta. Muodollisesti kyse ei ole Erdoğanin henkilöhtaisesta kunniasta. Turkissa useilla valtion elimillä on kunnia, jota voi loukata, niin myös presidentti-instituutiolla.

Iskulauseesta voi rapsahtaa vankeutta

Oikeusjuttujen eteenpäin viemiseen tarvitaan oikeusministeriön lupa, ja Erdoğanin presidenttikaudella lupa on annettu jo yli sadassa tapauksessa. Ainakin kahdeksan ihmistä on vangittu tutkinnan yhteydessä. Vireillä olevissa oikeusjutuissa vaaditaan useiden vuosien vankeusrangaistuksia kymmenille syytetyille.

Oikeuden eteen tuotujen joukossa on myös alaikäisiä. Konyan kaupungissa kaksi lukiolaista joutui vaikeuksiin osallistuttuaan mielenosoitukseen, jossa huudettiin presidenttiä arvostelelvia iskulauseita. Yksi syytetyistä oli huutanut presidentti Erdoğanin uutta jättipalatsia arvostelevaa iskulausetta. Joidenkin mielestä 1000 huoneen palatsi on rakennettu ilman rakennuslupaa ja rakennusta pidetään yhtenä esimerkkinä Erdoğanin kasvavasta suuruudenhulluudesta. Myös muihin mielenosoituksiin osallistuvia on syytetty kunnianloukkauksesta.

Presidentti Erdoğan poseerasi tammikuussa 2015 uudessa yli tuhannen huoneen palatsissaan keskellä sotilaita, joiden sanottiin symbolisoivan 16 historiallista turkkilaista valtiota. Kuva: ADEM ALTAN / EPA / AFP / POOL

Julkkikset tuomiolla

Syytettyjä on laidasta laitaan. Entinen Miss Turkki, valokuvamalli ja muotoilija Merve Büyüksaraç sai äskettäin syytteen jaettuaan Instagramissa Turkin kansallishymniin perustuvan runon, jossa vitsailtiin Erdoğanista.

Toiselle julkkikselle, näyttelijä Gonca Vuslaterille vaaditaan vankeusragaistusta hänen Twitter-viesteistään. Vuslaterin puolustuksen mukaan hän on vain jakanut joitakin pilakuvia presidentistä.

Pilapiirtäjät ovat jo aiemmin saaneet osakseen erityistä huomiota presidentiltä. Erdoğan kävi pääministerikaudellaan pariinkin otteeseen oikeutta pilapiirtäjiä vastaan. Viime kuussa turkkilaisen Penguen-satiiriilehden kaksi pilapiirtäjää tuomittiin presidentin kunniaa loukkaavasta pilapiirroksesta 11 kuukauden vankeusrangaistuksiin. Rangaistukset muunnettiin sakoiksi.

Presidenttiä loukattiin hätänumerossa

Syyte- ja esitutkintakavalkaadin ehkä kaikkein kummallisin tapaus liittyy vuoden alussa soitettuun hätäpuheluun. Humalainen 55-vuotias mies soitti poliisin hätänumeroon, ja poliisiin mukaan hän loukkasi presidentin kunniaa. Poliisi löysi miehen puhelinnumeron perusteella ja hänet otettiin kiinni, tosin jutun jatkokäsittelystä ei löydy tarkempaa tietoa. Istanbulin lentokentän passintarkastuksessa sanaharkkaan joutunut mies asetettiin aiemmin tänä vuonna syytteeseen niin ikään presidentin kunnian loukkaamisesta.   

Turkin rikoslain pykäliä käytetään luovasti monenlaisen arvostelun vaientamiseen. Valtiollisen uutistoimisto Anatolian "kunnian" loukkaamisesta käynnistettiin jokin aika sitten laaja esitutkinta. Lähes 60 epäillyn joukosta löytyy toimittajia, parlamentin jäseniä ja kansainvälisestikin tunnettu muusikko Fazil Say. Epäillyt rikokset on tehty Twitterin välityksellä. Tosin twiitit vaikuttavat aika kesyiltä. Esimerkiksi twiitti, jossa kiinnitetään huomiota siihen, että uutistoimiston uusi päällikkö kuuluu hallitsevan oikeus- ja kehityspuolueen sisäpiiriin on laskettu esitutkinnan arvoiseksi.

Internet-sensuuria halutaan tiukentaa

Twitter ja Facebook ovat Turkissa vaarallisia paikkoja ilmaista mielipiteensä. Monet oikeusjutut perustuvat twiitteihin, Facebook-päivityksiin tai pelkästään muitten päivitysten jakamiseen. Turkissa internet-sensuuri on muutenkin tiukka. Hallitseva oikeus- ja kehityspuolue yrittää tiukentaa nettivalvontaa entisestään ennen kesäkuussa järjestettäviä vaaleja. Uuden lakiesityksen mukaan pääministerin kanslia tai yksittäinen ministeriö voisi vaatia nettisivua suljettavaksi ottamalla yhteyttä internetiä valvovaan viranomaiseen. Oikeuden päätös voitaisiin hankkia vasta jälkikäteen.

Presidentti Erdoğan ehti olla pääministerinä yli kymmenen vuotta, ennen kun hänet valittiin presidentiksi viime vuonna. Erdoğan on viime vuosina osoittanut entistä selvempiä yksinvaltaisuuden piirteitä.