HS etsii pilkkanimeä virolaisille – Viron presidentti pöyristyi

"Varttiryssä" on yksi nimistä, jonka voi Helsingin Sanomien lukijaäänestyksessä valita kuvaamaan virolaisia. Virolaiset ovat hämmennyksissään ja loukkaantuneita.

Kotimaa

Helsingin Sanomien kisa pilkkanimen löytymiseksi virolaisille on saanut Viron presidentin Toomas Hendrik Ilveksen pöyristymään niin, että hän kirjoittaa sosiaalisessa mediassa olevansa sanaton. Hän ei ole ainoa hämmentynyt tai loukkaantunut virolainen.

– En aivan tajua, miksi tällainen on tehty. Ilmeisesti ikävystymisen takia, vaikka Suomessa ovat sentään vaalit tulossa, ja kun maailman tapahtumia katsoo ja miettii laajemmin, niin ei pitäisi olla syytä ikävystymiseen, sanoo europarlamentaarikko Urmas Paet uutisportaali Delfille.

Hänen mielestään on parasta jättää moinen keinotekoinen kutsumanimen etsiminen yksinkertaisesti huomiotta.

Kansanedustaja Enn Eesmaa muistuttaa virolaisesta kansanviisaudesta: mitä toisesta sanot, sitä olet itse. Säveltäjä Erkki-Sven Tüür puolestaan sanoo, että kevään heräämisestä huolimatta näyttää siltä, että yhä useammissa julkaisuissa on pysyvästi syksyn rappio.

Stereotypiat jylläävät HS:n kisassa

Monet HS:n lukijoiltaan keräämät ehdotukset ja niiden perustelut ovat Suomeen luutuneita stereotypioita virolaisista. Ehdotusten joukossa ovat muun muassa "varttiryssä" ja "virus", jota ehdottaja perustelee väittämällä, että virolaiset ovat puoliksi kotoisin "Russiasta".

Perustelujen virolaiskuva on muun muassa tällainen: "ovat rahan perään", "ostavat bemarin heti, kun rahat riittävät" ja "eivät uskaltaneet sotia".

Ystävällisimmät ehdotukset viittaavat Kalevipoeg-kansalliseepokseen ja metsäveljiin, Viron vastarintaliikkeeseen.

"Piti olla hauska pila"

Helsingin Sanomien vastaava päätoimittaja Kaius Niemi on vastannut virolaisten kommentteihin Twitter-viestillä, jossa hän sanoo, että kyseessä piti olla naapurusten keskeinen hauska pila.

Virolaisten tunteita ei ollut tarkoitus loukata, Niemi sanoo ja lupaa, että jatkossa asiat tehdään tyylikkäämmin.

Osa artikkelin sisällöstä ei ole välttämättä saavutettavissa esimerkiksi ruudunlukuohjelmalla.