Kuubalaislehdet: Castro esiintyi julkisuudessa -"kädenpuristus luja ja ajatukset kirkkaat"

88-vuotias Fidel Castro oli valtiollisten viestimien mukaan hyvässä kunnossa tavatessaan venezuelalaisen valtuuskunnan. Häntä ei ole nähty julkisuudessa yli vuoteen.

Ulkomaat
Fidel Castro
Fidel CastroReuters TV

Kuuban entinen presidentti Fidel Castro on näyttäytynyt julkisuudessa ensi kertaa 14 kuukauteen, kertovat Kuuban tiedotusvälineet.

Niiden mukaan Castro otti alkuviikolla vastaan Venezuelan valtuuskunnan ja keskusteli sen jäsenten kanssa puolitoista tuntia. Venezuela on Kuuban lähin liittolaismaa.

Castron kädenpuristus oli luja ja hänen ajatuksensa juoksivat kirkkaasti, kertoo Juventud Rebelde -lehden toimittaja, joka sanoo olleensa paikalla. Lehtien mukaan Castro osoitti myös, että hän on seurannut tarkkaan Venezuelan tapahtumia.

Uutisten ohessa julkaistuissa valokuvissa verryttelypukuinen Castro istuu bussissa tai pakettiautossa ja kättelee sisään kurottelevia venezuelalaisia.

Lehdet eivät ole selittäneet, miksi uutinen julkaistiin vasta viisi päivää tapaamisen jälkeen.

Kysymyksiä Castron roolista ja kunnosta

Castro on 88-vuotias. Hän luopui tehtävistään terveyssyistä vuonna 2006, ja sen jälkeen häntä on nähty julkisuudessa harvakseltaan. Edellinen kerta oli viime vuoden tammikuussa, jolloin hän vieraili taidenäyttelyn avajaisissa.

Hänen nykyinen roolinsa Kuuban päätöksenteossa ei ole tiedossa. Kuubassa yleinen olettamus on, että hänen veljensä ja nykyinen presidentti Raúl Castro neuvottelee tärkeistä päätöksistä hänen kanssaan.

Kysymyksiä on herättänyt myös hänen terveytensä tila. Uutisissa on ehditty muutamiin kertoihin ennakoida hänen olevan kuolemaisillaan.

Lähteet: Reuters, AFP