1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Tutkijat viime kesän lentoturmasta: Laitteet jäätyivät, 116 ihmistä kuoli

Algerialaiskoneen miehistö unohti kääntää päälle järjestelmän, joka olisi pitänyt laitteet sulina, tutkijat sanovat.

Ranskalainen sotilas algerialaiskoneen putoamispaikalla Gossin kaupungin lähellä Malissa heinäkuussa 2014. Kuva: Epa / STR

Algerialaisen matkustajakoneen onnettomuus viime kesänä johtui turmatutkijoiden mukaan siitä, että miehistö unohti käynnistää jäätymisestojärjestelmän, minkä vuoksi osa koneen laitteista lakkasi toimimasta.

Air Algérie -yhtiön kone, joka oli matkalla Burkina Fason pääkaupungista Ouagadougousta Algeriaan, putosi Malissa heinäkuussa. Kaikki koneessa olleet 116 ihmistä kuolivat.

Turmaa tutkineet Ranskan siviili-ilmailuviranomaiset sanovat alustavassa arviossaan, että koneen noustua 9 500 metrin lentokorkeuteensa moottorien paineantureihin kertyi jäätä. Normaalisti jäätymisenestojärjestelmä puhaltaa niihin lämmintä ilmaa.

Kun anturien lämpötila putosi, ne antoivat lentäjille virheellistä tietoa, moottorien työntövoima häiriintyi ja koneen nopeus hidastui, minkä vuoksi kone putosi, tutkijat arvioivat.

Tutkijat sanovat, että heidän tiedossaan on ainakin kaksi vastaavaa jäätymistä McDonnell Douglas -koneissa. Tapaukset ovat vuosilta 2012 ja 2014. Niillä kerroilla selvittiin säikähdyksellä, kun miehistö tajusi erehdyksen ja korjasi sen ajoissa.

Lopullisen tutkimusraportin Air Algérien turmasta on määrä valmistua joulukuussa.