Rahapelien keskittämisehdotus jakaa raviratojen johtoa

Parlamentarisen työryhmän kannattama Veikkauksen, RAY:n ja Fintoton sulauttaminen yhdeksi yhtiöksi saa varovaista tukea lähinnä suurimpien raviratojen toimitusjohtajilta. Vankimmin itsenäistä hevospeliyhtiötä puolustetaan länsirannikon kaviourilla.

urheilu
Mikkelin ravirata 8. maaliskuuta 2014.
Mikkelin ravirata 8. maaliskuuta 2014.Petri Vironen / Yle

Yle Uutiset kysyi parinkymmenen raviradan johdolta, kannattavatko he ehdotettua rahapelinjärjestäjien yhdistämistä. Vastauksia pienimuotoiseen kyselyyn saatiin runsaat kymmenkunta.

Myönteisin mutta silti varovainen suhtautuminen yhdistämiseen oli keskusravirata Vermossa Espoossa ja Tampereen Teivon radalla.

– Toistaiseksi ollaan hyvin varovaisia, koska ei ole mitään käsitystä miten hevostalouden sisäiset rahavirrat menisivät, ja mikä ratojen asema tulisi olemaan tässä uudessa isossa yhteisessä peliyhtiössä, perustelee Vermon pitkäaikainen toimitusjohtaja Jorma Ojapelto.

Pelien pitämistä nykyiseen tapaan itsenäisessä yhtiössä kannatettiin vankimmin Porissa, Oulussa, Ylivieskassa ja raviradan toimitusjohtajan osalta myös Turussa. Muilla radoilla haluttiin pitää vaihtoehtoja avoimina ja odottaa asiaa koskevan lisäselvityksen valmistumista.

Lisäselvitys luvassa pian

Selvitys valmistuukin lähiaikoina, arvioi Maa- ja metsätalousministeriön kansliapäällikkö Jaana Husu-Kallio.

– Selvitys on työn alla, ja meillä on pyrkimyksenä saada huhtikuun puoleenväliin mennessä nämä peruskysymykset selvitettyä.

Kyselyn mukaan raviradoilla huolestuttaa, pitääkö hevosalalle ehdotuksessa luvattu neljän prosentin osuus suurpeliyhtiön tuotosta. Lisäselvitystyötä johtava kansliapäällikkö tulkitsee ehdotusta hevosalan eduksi.

– Voisi sanoa niin päin, että se on alaraja. Mutta jos hevosurheilu ja siihen liittyvä pelaaminen kehittyvät erityisesti, niin täytyyhän meidän huomioida se kasvupotentiaali, sanoo Husu-Kallio.

Tanskan huonot kokemukset huolestuttavat

Suuri ja monisyinen haaste on myös nettipelaaminen. Jopa raviradoilla kännykkäpelaaminen on vienyt myyntiä totoluukuilta.

Myöskään hevospeliyhtiö Fintoto ei halua edetä asiassa laput silmillä.

– Tässä pelottaa Tanskan esimerkki – eli 15 vuotta sitten Dantoto yhdistettiin Danske Spiliin, ja tällä hetkellä Tanskan raviurheilu on ollut jo vuosia syvässä lamassa. Koko urheilu on mennyt alaspäin tuon yhdistämisen jälkeen, joten ainakaan niitä virheitä joita Tanskassa tehtiin, ei pitäisi Suomessa toteuttaa, korostaa Fintoton toimitusjohtaja Pertti Koskenniemi.

Päätökset rahapeliuudistuksesta tekee seuraava eduskunta.