EU moitti Saksaa lentoyhtiöiden valvonnasta ennen Germanwingsin turmaa

EU-viranomaiset tiesivät Saksan ilmailuvalvonnan työntekijävajeesta jo vuosia ennen Germanwingsin lentoturmaa. Marraskuussa EU-komissio vaati Saksaa korjaamaan turvallisuuspuutteet.

Ulkomaat
Germanwing turmakoneen jäänteitä.
Yoan Valat / EPA

Euroopan lentoturvallisuusvirasto EASA oli huolestunut Saksan puutteista lentoturvallisuusmääräysten noudattamisessa jo kauan ennen Germanwingsin viimeviikkoista turmaa, kertoo amerikkalaislehti Wall Street Journal.

Lehden mukaan Saksan ilmailuviranomainen Luftfahrtbundesamt kärsi työntekijävajeesta, mikä saattoi heikentää sen kykyä suorittaa tarkastuksia lentokoneille ja niiden miehistöille. EASA oli moittinut Saksaa asiasta jo vuonna 2011, lehti kirjoittaa.

EASA:n tiedottaja vahvistaa uutistoimisto AFP:lle, että EASA oli osoittanut useita tapauksia Luftfahrtbundesamtin "sopeutumattomuudesta" turvallisuusmääräyksiin.

EASA:n löytämien puutteiden perusteella EU-komissio patisti marraskuussa Saksaa saattamaan lentoturvallisuuden valvonnan määräysten vaatimalle tasolle. Komission tiedottaja kertoo, että Saksan ilmoittamia suunnitelmia turvallisuuspuutteiden korjaamiseksi arvioidaan parhaillaan.

Lubitz kertoi lentokoulutuksessa masennuksestaan

Lentokoneiden miehistöä koskevat tarkastukset ovat nousseet huomion kohteeksi sen jälkeen kun halpalentoyhtiö Germanwingsin matkustajakone tuhoutui maahansyöksyssä Ranskan Alpeilla 24. maaliskuuta. Syyttäjien mukaan perämies Andreas Lubitz ohjasi koneen tarkoituksella päin vuorenseinää. Kaikki koneessa olleet 150 ihmistä kuolivat.

Germanwingsin emoyhtiön Lufthansan mukaan Lubitz oli Lufthansan lentokoulutuksessa kertonut kärsineensä vakavasta masennuksesta. Lubitz oli keskeyttänyt lentokoulutuksen kuukausien ajaksi vuonna 2009.

Lubitz sai ennen lentoturmaa hoitoa neurologeilta ja psykiatreilta, ja hänelle oli kirjoitettu turmapäivälle sairauslomaa. Lubitz kuitenkin salasi sairausloman työnantajaltaan.

Syyttäjien mukaan Lubitz oli ennen kuolemanlentoa etsinyt verkosta tietoa itsemurhan tekemisestä ja ohjaamon oven turvajärjestelmästä.

Lähteet: Yle Uutiset, AFP, Reuters