1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. talous

Rinne: Kreikan tukipäätös ei riipu valtiovarainministerin puoluekannasta

Valtiovarainministeri Antti Rinne sanoo saksalaislehden haastattelussa, että Kreikka saa jo sovitun apupaketin, kunhan Kreikka toteuttaa siltä vaaditut uudistukset. Tämä ei ole kiinni ministerin puoluekannasta, Rinne toteaa.

talous
Antti Rinne
Sosiaalidemokraattien puheenjohtaja Antti Rinne.Yle

Arvostettu saksalainen sanomalehti Frankfurter Allgemeine Zeitung (siirryt toiseen palveluun) on haastatellut Suomen valtiovarainministeri Antti Rinnettä (sd.) vaalienalustunnelmissa. Keskustelun pääaiheeksi nousi Kreikan jatkuvasti kaipaama talousapu.

Rinteen mukaan Suomen hallituksen linja on yksiselitteinen: Kreikka saa luvatun apupaketin, mutta sen on ensin tehtävä vaaditut talouden uudistamispäätökset ja sen jälkeen - mikä tärkeintä - toteutettava ne.

– Emme anna Kreikan painostaa itseämme, Rinne lausahtaa.

Hänen mukaansa euroalueen on tehtävä Kreikan jatkotuesta yksimielinen päätös. Suomi päättää asiasta sen jälkeen, kun edellytykset täyttyvät.

– Tämä asia ei muuten riipu siitä, millä puolueella on valtiovarainministerin salkku, hän mainitsee.

"Suomi ollut nihkein avunantaja"

Frankfurter Allgemeine toteaa, että Suomi on ollut euroalueen maista kaikkein varovaisin, mitä tulee Kreikalle annettuun talousapuun. Suomi on ollut se maa, josta hyväksyntä on saatu viimeisenä.

Toisin kuin muut avustajat, Suomi on vaatinut Kreikalta vakuudet, että laina maksetaan takaisin. Lehdessä muistutetaan, että Rinteen edeltäjä, Jutta Urpilainen vaati sopimukseen kohdan "Finnenpfandista".

– Olemme iloisia, että meillä nyt on tämä pantti, Rinne sanoo lehden haastattelussa. Hänen mukaansa vuodwsta 2011 lähtien panttitilille on kertynyt 930 miljoonaa euroa. Tämä ei kata koko Suomen maksamaa avustussummaa, mutta suuren osan siitä.

Rinteen mukaan Suomen laajapohjaisen hallituksen yksimieliset päätökset Kreikka-asioissa on johtanut siihen, ettei Kreikan tukemista vastustavilla euroskeptikoilla "ole enää ammuksia".

Korjattu: 5.4.2015 klo 14.15. Alaotsikkoa. Tekstissä luki, että Suomi voi myöntää Kreikalla lisäapua, kun Kreikka on toteuttanut siltä vaaditut uudistukset - korjattu muotoon: Kreikka saa jo sovitun apupaketin, kunhan Kreikka toteuttaa siltä vaaditut uudistukset.

Lue seuraavaksi