Ranskalainen muslimijohtaja: Moskeijoiden määrää kaksinkertaistettava

Ranskassa on arviolta yli 4,5 miljoonaa muslimia. Heidän järjestöjensä vuosikokouksessa sekä tuomittiin islamin nimissä tehty väkivalta että vaadittiin muslimeille Ranskassa samaa asemaa kuin muillakin väestönosilla.

Ulkomaat
Poliisi vartioi Pariisin suurinta moskeijaa.
Poliisi vartioi Pariisin suurinta moskeijaa 13. tammikuuta.Etienne Laurent / EPA

Ranskan monimiljoonainen muslimiväestö tarvitsee kipeästi uusia moskeijoita, sanoo yksi Ranskan muslimien johtajista.

Dalil Boubakeur sanoi Ranskan islamilaisten järjestöjen UOIF:n vuosikokouksessa Le Bourget'ssa, että Ranskassa on paljon keskeneräisiä moskeijoita ja myös sellaisia, joiden rakentamista ei ole aloitettukaan.

Boubakeurin mukaan valmiita moskeijoita tulisi kahden vuoden kuluttua olla kaksinkertainen määrä nykyiseen 2 200:een verrattuna. Ranskassa on arviolta yli 4,5 miljoona muslimia.

UOIF on 250 muslimijärjestön kattojärjestö. Tänä vuonna osanottaja kokoontuivat erityisen huolestuneissa tunnelmissa Pariisin tammikuisten terrori-iskujen vuoksi. Niissä ääri-islamistiset hyökkääjät tappoivat 17 ihmistä.

UIOF:n kokousväki, jossa oli sekä erittäin uskonnollisia että varsin maallistuneita muslimeita, tuomitsi väkivallan, jota pyritään oikeuttamaan islaminuskolla.

– Olemme uskollisia maallemme Ranskalle. Rakastamme Jumalaa ja profeettamme, mutta rakastamme myös Ranskan tasavaltaa, sanoi UOIF:n johtaja Amar Lasfar.

Iskut ja uhkaukset moskeijoita vastaan moninkertaistuneet

Boubakeur sanoo olevansa Lasfarin kanssa samaa mieltä, mutta lisää, että myös muslimeja tulee kunnioittaa. Islam on juurtunut Ranskaan, hän muistuttaa.

– Islam ei ole enää siirtolaisten tuomaa, vaan kansallista islamia, jolle kuuluu samanlainen asema kuin muillekin Ranskan yhteisöille, Boubakeur sanoi.

Iskujen jälkeen Ranskassa on tehty tai uhattu tehdä satoja tihutöitä moskeijoita vastaan. Tammikuussa niitä oli 167, kun vuotta aiemmin vastaava luku oli 14.

Ranska viranomaisten suhtautuminen muslimivähemmistöön vaihtelee. Jotkut kaupungit eivät salli moskeijoiden rakentamista, ja joissakin kouluissa lapsille ei tarjota vaihtoehtoa aterioille, jotka eivät ole heidän uskontonsa mukaisia.