Ukraina kieltämässä kommunismin ja sen symbolit Venäjän tukemisena

Laki annettaneen parlamentille viimeistään kuukauden päästä. Jo voimaan tulleella toisella lailla kielletään viime vuosien venäläisten elokuvien ja tv-sarjojen esittäminen Ukrainassa.

Ulkomaat
Venäjän entistä johtajaa Vladimir Leniniä esittävä patsas Ukrainan lippu kaulassaan Slavianskissa, Ukrainassa.
Venäjän entistä johtajaa Vladimir Leniniä esittävä patsas Ukrainan lippu kaulassaan Slavianskissa, Ukrainassa.Roman Pilipey / EPA

Ukrainan oikeusministerin Pavlo Petrenkon mukaan hallitus antaa parlamentin hyväksyttäväksi viimeistään toukokuun alussa lakipaketin, joka kieltää kommunistisen ideologian, propagandan ja symbolit Ukrainassa. Paketissa on myös fasismia ja sen ulkoisia tunnuksia koskeva kielto.

Petrenkon mukaan pelkkä kommunistisen puolueen kieltäminen ei riitä. Kohta sen tilalle rekisteröitäisiin uusi, hän perustelee. Sillä olisi hieman erilainen nimi, mutta se täyttäisi Venäjän käskyjä aivan samalla tavoin kuin Ukrainan nykyinen kommunistinen puolue, Petrenko sanoo ukrainalaisella TV5-teleivisiokanavalla.

Kommunistinen puolue sai vuoden 2012 parlamenttivaaleissa 13 prosenttia ukrainalaisten äänistä.

Venäläiset sankarit katoavat valkokankaalta ja tv:stä

Jo voimaan tulleen toisen lain mukaan Ukrainassa ei saa enää esittää elokuvia tai televisiosarjoja, joissa Venäjän asevoimat tai poliisi kuvataan sankareina. Lisäksi kiellettiin kaikki venäläiset filmit ja sarjat, jotka on tehty sitten Krimin kriisin alkamisen. Hallitus on perustellut lakia venäläisen propagandan estämisellä.

Presidentti Petro Porošenko allekirjoitti lain torstaina, kertoo ukrainalainen uutissivusto Obozrevatel (siirryt toiseen palveluun). Televisiokanavilla on kaksi kuukautta aikaa ryhtyä noudattamaan lakia.

Kiellot eivät ole ensimmäisiä. Jo joulukuussa pannaan joutui 71 elokuvaa, jotka olivat venäläisen Ivan Ohlobystinin ohjaamia tai joissa hän näytteli. Ohlobystin oli kertonut tukevansa Itä-Ukrainan separatisteja.

Lausunnosta seurasi marraskuussa myös maahantulokielto. Samoin päättivät Viro ja Latvia, joihin Ohlobystinin oli määrä tulla esiintymään loppuvuonna.