1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Näkökulmat

Näkökulma: Entäs ne Lapin sotakorvaukset, Alex ja Angela?

Kreikka on vaatinut Saksalta 279 miljardia euroa natsikomennon aikaisten tuhojen korvauksia helpottaakseen kassakriisiään. Suomen talouden ennustetaan synkkenevän liki Kreikan tielle. Mihin unohtuivat vaatimukset Lapin sotakorvauksista, ihmettelee politiikan toimittaja Hilkka Säävälä.

Näkökulmat
Suomalaisia joukkoja lähdössä Tornioon Toppilan satamasta Oulusta.
SA-kuva

Kreikka näyttää sittenkin selviävän akuutista kassakriisistä ja saavan EU:n Euroopan keskuspankin ja Valuuttarahaston seuraavan lainaerän. Kreikkalaiset jatkavat kaidalla säästöjen ja leikkausten polulla.

Vihattuja leikkauksia on yritetty vähentää viimeiseen saakka. Kreikan nykyhallitus keksi ryhtyä vaatimaan rikkaalta Saksalta korvauksia toisen maailmansodan tuhoista ja silloisista natsi-Saksalle maksetuista pakkolainoista. Summa on nykyrahassa 279 miljardia euroa. Tuolla summalla Kreikka voisi maksella suurimman osan valtionvelastaan.

Pääministeri Alexis Tsipras lupasi järjestää sotakorvausmiljardit tammikuisessa vaalikampanjassaan. Eikä tämä jäänyt pelkäksi vaalilupaukseksi, sillä Tsipras esitti asian Saksan liittokanslerille Berliinissä kaksi viikkoa sitten.

Miljardeja ei tullut, sillä Tsipraksen kiistämän sopimuksen mukaan Kreikka hyväksyi jo 25 vuotta sitten, ettei sotakorvauksia vaadita eikä makseta. Mutta tulipa ainakin yritetyksi.

Meilläkin on tuhottomasti velkaa ja Saksalta jäi jotain korvattavaa sota-ajasta meillekin. Nyt, kun kreikkalaiset ovat kehitelleet velanmaksumallin, miksei Suomi varastaisi ideaa?

Saksan liittokansleri Angela Merkel ja Suomen pääministeri Alexander Stubb vaihtoivat poskisuudelmia ja vakuuttivat puolueidensa ja valtioidensa erinomaisia suhteita viikko sitten Helsingissä. Ystävykset puhuttelivat toisiaan Angelaksi ja Alexiksi.

Nyt kun kreikkalaiset ovat kehitelleet velanmaksumallin, miksei Suomi varastaisi ideaa?

Hilkka Säävälä

Eikö Alex olisi voinut kysyä läheiseltä ystävältään pientä apua myös Suomen talousongelmiin? Valtiovarainministeriö on maalaillut Suomelle synkkää tulevaisuutta, ellemme leikkaa kuutta miljardia julkisista menoista. Inhorealistisimmat ovat verranneet Suomen tulevaisuutta Kreikan tieksi.

Kreikkalaisen logiikan mukaan Suomella on yhä oikeus vaatia korvauksia Lapin sodan tuhoista, vaikka mekin luovuimme korvausvaatimuksista 25 vuotta sitten, kylmän sodan jälkitunnelmissa.

Saksalaiset tuhosivat Lapin sodassa tuhatmäärin taloja, navettoja, latoja, aittoja, saunoja, kouluja, kirkkoja, kauppoja ja kunnantaloja, rautateitä, teitä, siltoja, siltarumpuja, losseja, metsiä, lumiaitoja, maapohjaa, puu- ja elintarvikevarastoja. Omaisuutta meni niin yksityisiltä kuin yhteiskunnaltakin. Arviot tuhojen määrästä ovat nykyrahassa tutkimuksesta riippuen 1,1 miljardista 680 miljoonaan euroon.

Miljardilla kaventaisi valtiovarainministeriön esittämää leikkauslistaa kuudesosalla. Jos Tsipras voitti sotakorvauslupauksillaan, miksei eduskuntavaaleja voitettaisi näin mittavalla talouslupauksella!

Hilkka Säävälä
Kirjoittaja on Ylen politiikan toimittaja

Lue seuraavaksi