Hyppää sisältöön

Cernin hiukkaskiihdytin toimii entistä tehokkaampana, remontti kesti kaksi vuotta

Higgsin hiukkasen olemassaolon todistanut maailman suurin hiukkaskiihdytin metsästää nyt vastauksia muun muassa pimeän aineen arvoituksiin.

LHC-hiukkaskiihdytin kulkee 27 kilometriä pitkässä tunnelissa Sveitsin ja Ranskan rajalla. Kuva: Martial Trezzini / EPA

Euroopan hiukkafysiikan tutkimuskeskuksen Cernin LHC-hiukkaskiihdytin käynnistettiin sunnuntaina kaksivuotisten ylläpitotöiden ja käynnistyskokeilujen jälkeen. Vielä kuitenkin kestää, ennen kuin teho nostetaan uusiin huippulukemiin. Ne ovat 60 prosenttia suuremmat kuin ennen remonttia.

Sveitsissä sijaitseva Large Hadron Collider, LHC, on maailman suurin hiukkaskiihdytin. Sen 27 kilometrin mittaisessa renkaassa tutkitaan maailmankaikkeuden rakennusaineita törmäyttämällä vastakkaisista suunnista protonikimppuja ja seuraamalla protonien hajoamista. 

Vuonna 2012 tiede- ja vähän muutakin väkeä kohautti hiukkasten massaa selittävän Higgsin hiukkasen löytyminen. Hiukkasen vuosikymmeniä aiemmin ennustaneet brittiläinen fyysikko Peter Higgs ja hänen belgialainen työtoverinsa François Englert saivat fysiikan Nobel-palkinnon, kun heidän teoriansa tuli todistetuksi.

Tutkijat toivovat, että entistä tehokkaampana LHC pystyy antamaan uutta tietoa muun muassa siitä, miten pimeä aine on syntynyt. Pimeää ainetta ei voi nähdä teleskoopilla, mutta sen uskotaan muodostavan suurimman osan maailmankaikkeudesta.

LHC:n neljään tutkimusohjelmaan osallistuu suoraan tai välillisesti yli kymmenen tuhatta tutkijaa.

.
.