Brasilialaiset intiaanit saattelivat 1960-luvulla otetut verinäytteet juhlavasti hautaan

Yhdysvaltalaiset tutkijat eivät kertoneet, ettei näytteitä tuhottaisi. Yanomami-intiaaneille se on vakava asia, jonka takia kuolleiden sielut eivät pääse lähtemään tuonpuoleiseen.

kulttuuri

Brasilian sademetsässä eristyksissä elävä intiaaniheimo on saanut takaisin verinäytteet, joita yhdysvaltalaiset tutkijat ottivat heimon jäseniltä 1960-luvulla kertomatta, että ne säilytettäisiin vastoin heimon uskonnollisia vakaumuksia.

Veri jäi seisomaan viiden yhdysvaltalaisen tutkimuslaboratorion pakastimiin.

Yanomami-heimo järjesti miltei 2 700 koeputken sisällölle juhlavan hautajaisrituaalin, jossa veri kaadettiin pyhitettyyn kuoppaan henkien kunnioittamiseksi.

Heimon uskonnon mukaan vainajan ruumis ja hänen koko omaisuutensa on hävitettävä jäljettömiin. Vain siten sielu pystyy poistumaan elävien maailmasta. Jälkeen jätetty verinäyte loukkaa vakavasti tuota uskoa.

Tutkijat houkuttelivat kattiloilla ja tulitikuilla

Yhdysvaltalaiset antropologit ja geenitutkijat ottivat näytteet 1960-luvulla. Tuonaikaisten lehtitietojen mukaan he lupasivat, että näytteiden avulla etsittäisiin hoitokeinoja intiaaneja vaivanneisiin sairauksiin. Heimon jäseniä houkuteltiin verenluovutukseen muun muassa tulitikuilla, ongenkoukuilla ja teräksisillä keittoastioilla.

Yanomameille, jolla oli ollut hyvin vähän kontakteja ulkomaailmaan, sekä lupaus tautien nujertamisesta että hämmästyttävät teräsastiat olivat suuri houkutin. Niinpä he taipuivat luovuttamaan näytteitä tietämättä, ettei niitä tuhottaisi kokeiden jälkeen.

Veri jäi seisomaan viiden yhdysvaltalaisen tutkimuslaboratorion pakastimiin vuosikymmeniksi. Kun yanomamit saivat tietää siitä vuonna 2002, he pyysivät koeputkien palauttamista. 13 vuotta myöhemmin heidän toiveensa toteutui, kun Brasilian hallitus ja Pennsylvanian yliopisto olivat päässeet asiassa sopimukseen.

Näytteensä antaneista 30 on yhä elossa. Heistä puolet osallistui hautajaisrituaaliin. Siitä on valokuvia brasilialaisen Globo (siirryt toiseen palveluun)-lehden verkkosivulla.

Lähteet: AFP, Yle Uutiset