Viron vaaleista yli kuukausi, hallitus muodostettaneen ensi viikolla

Hallitusneuvotteluihin osallistuneiden kolmen puolueen puoluehallitukset kokoontuvat maanantaina ja tiistaina hyväksymään tuloksen.

Ulkomaat
Taavi Rõivas.
Taavi Rõivas.Valda Kanina / EPA

Viron pääministeripuolueena jatkavan oikeistolaisen reformipuolueen johto kokoontuu maanantaina päättämään, kelpaako kolmen puolueen hallitusneuvottelujen lopputulos sille, kertoo Postimees-lehti. Oikeistolaisen Isänmaan ja Res Publican liiton sekä sosiaalidemokraattien puoluehallitukset koontuvat tiistai-iltana.

Asiakysymykset saatiin neuvoteltua valmiiksi keskiviikkona, perjantaina sovittiin budjetista, ja lauantaista alkaen on keskusteltu salkkujaosta, kertoo uutisportaali Delfi.

Jos kaikki kolme puoluehallitusta ovat tyytyväisiä lopputulokseen, hallitussopimus voidaan solmia keskiviikkona.

Alkujaan hallitusneuvotteluissa oli mukana neljäskin puolue, riigikogun uusi tulokas Viron vapaapuolue EVA, mutta reformipuolueen johtaja Taavi Rõivas jätti EVA:n johtajan Andres Herkelin kutsumatta jatkoneuvotteluihin kaksi viikkoa sitten.

Neuvotteluista saatujen tietojen mukaan ainakin vaalilupaukset verottoman tulon alarajan nostamisesta ovat jäämässä puolitiehen. Nykyisin virolaiset saavat ansaita verotta 154 euroa kuussa. Näyttää siltä, että hallitus nostaa summan vain 205 euroon, ja sekin tehdään asteittain neljän vuoden aikana.