Voitonpäivän juhlallisuudet puhuttavat – Tšekin presidentti suuttui Yhdysvaltain suurlähettiläälle

Useat valtionpäämiehet ovat ilmoittaneet jäävänsä pois Moskovan Voitonpäivän juhlallisuuksista Venäjän Ukraina-toimien vuoksi.

Ulkomaat
Milos Zeman, Tšekin presidentti.
Milos Zeman, Tšekin presidentti.Filip Singer / EPA

Tšekin presidentti Milos Zeman on sulkenut Yhdysvaltain suurlähettiläältä Andrew Schapirolta pääsyn presidentin virka-asuntoon. Suurlähettiläs on arvostellut Zemanin päätöstä osallistua voitonpäivän paraatiin 9. päivä toukokuuta Moskovan Punaisella torilla. Paikallisen median mukaan presidentti on ilmoittanut, ettei suurlähettiläs ole tervetullut Prahan linnaan.

Presidentin tiedottaja ilmoitti kuitenkin, että Schapiro voi osallistua Prahan linnan julkisiin tilaisuuksiin. Schapiro totesi Tšekin televisiolle aiemmin tällä viikolla, että olisi kiusallista, jos Zeman osallistuisi ainoana EU:n valtionpäämiehenä Moskovan juhlallisuuksiin. Zeman on aiemminkin erottautunut kannanotoissaan EU-maiden yleisestä linjasta.

Useat valtionpäämiehet ovat ilmoittaneet jäävänsä pois Voitonpäivän juhlallisuuksista Venäjän Ukraina-toimien vuoksi. Suomen presidentti Sauli Niinistö ilmoitti viime viikolla, ettei hän aio osallistua voitonpäivän juhlallisuuksiin.

Lähteet: Reuters