1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Kaavailtu islamilainen yliopisto jakaa mielipiteitä Italiassa – Perustaja: "Onhan täällä katolilaisiakin kouluja"

Eteläitalialaisen Leccen viranomaiset vastustavat kaupunkiin kaavailtua yliopistoa. Hankkeen puuhamiehen mukaan se olisi avoin kaikille ja toimisi siltana Euroopan ja muslimimaailman välillä. Italian opetusministeri on asettunut hankkeen taakse.

Ulkomaat
Havainnekuva Leccen Islamilaisesta Yliopistosta
Havainnekuva Leccen Islamilaisesta YliopistostaFederico G. Negro

– En ymmärrä niitä, joiden mielestä tämä hanke uhkaa kulttuuriamme. Kulttuurimmehan on Välimeren kulttuuri, ja idän ja lännen väliset siteet ovat syvällä Leccen ja Etelä-Italian historiassa, sanoo Leccen Islamilainen Yliopisto -hankkeen vetäjä, itse kolme vuotta sitten muslimiksi kääntynyt Giampiero Paladini.

Paladini uskoo, että panostamalla islamilaiseen koulutukseen ja kulttuurintuntemukseen yliopisto olisi tehokas ase taistelussa fundamentalismia ja terrorismia vastaan.

Meitä pelottaa, koska islam on jo nyt niin lähellä Italiaa. Toisaalta yliopisto voi auttaa avartamaan näkökulmiamme.

Giuliana ja Mina

Yliopisto olisi auki kaikille uskontokunnille, eikä sen opetuksen sisältö pohjautuisi Koraaniin vaan länsimaiseen tieteeseen.

– Toimiihan Italiassa jo useita katolilaisia yliopistoja, eikä niistä nosteta haloota. Italiassa asuu 1,6 miljoonaa muslimia, joten on pelkästään reilua, että he saavat uskontoaan kunnioittavan oppimisympäristön, Paladini kertoo Yleisradiolle.

Hänen mukaansa yliopisto tulisi noudattamaan muslimien rukoushetkiä ja muita uskonnollisia käytäntöjä, kuten ramadan-paastokuukautta.

– Muuten se tulee olemaan aivan tavallinen länsimainen yliopisto.

Opetusministeriö tukee, paikalliset vastustavat

Yliopistolla on vielä monta mutkaa matkassa, ennen kuin sen ovet aukeavat arkkitehti Federico G. Negron suunnittelemalle kampukselle. Yksi suurimmista on paikallisten asukkaiden ja viranomaisten vastustus.

– Koko kaupunki vastustaa tätä hanketta, eihän siitä voi tulla yhtään mitään, suutari Gennaro tuhahtaa.

Eläkeläisrouvat Giuliana ja Mina vastustavat myös hanketta, mutta eivät yhtä kiivaasti.

– Meitä pelottaa, koska islam on jo nyt niin lähellä Italiaa. Toisaalta jos homma tehdään kunnolla, yliopisto voi auttaa avartamaan näkökulmiamme, rouvat pohtivat.

Vielä suurempi este on Leccen kaupunginhallituksen vastustus. Hallituksen varapuheenjohtaja Antonio Torricelli sanoo asian suoraan.

– Meidän viranomaisten pitää miettiä, olisiko yliopisto kulttuurillisesta näkökulmasta järkevä.

Tämä ei Paladinia ja yliopiston tieteellistä neuvostoa lannista. Heidän mukaansa paikalliset poliitikot yrittävät vain kalastella ääniä vaalien alla populistisilla kommenteillaan. Sitä paitsi, Paladini sanoo, yliopistolle on jo hankittu tontti, ja sen lupahakemuksen käsittelee Italian opetusministeriö, eivät paikalliset päättäjät.

– Pormestarimme on kuin elokuvakriitikko, joka lyttää filmin näkemättä sitä. Pormestari kun ei ole suostunut edes tapaamaan meitä lukuisista pyynnöistä huolimatta, Paladini huokaa.

Rahoitus arabimaista, yhteistyötä muiden arabiyliopistojen kanssa

Giampiero Paladini
Giampiero PaladiniPetri Burtsov / Yle

Paladini, joka on tehnyt uransa Italian ja arabimaiden kauppasuhteiden edistämisen parissa, kertoo, että yliopiston rahoitus tulisi muslimimailta ja muslimijärjestöiltä ympäri maailman.

– Hankkeelle on jo luvattu 45–50 miljoonaa euroa, mikäli vaan saamme kaikki luvat kokoon. Projektin pienikustanteinen alkuvaihe on jo rahoitettu yli 500 italialaisen yrityksen avustuksella, hän kertoo.

Italiassa asuu 1,6 miljoonaa muslimia, joten on pelkästään reilua, että he saavat uskontoaan kunnioittavan oppimisympäristön.

Giampiero Paladini

Lisäksi yliopiston tieteellinen neuvosto on jo luonut suhteita johtaviin arabiyliopistoihin eri maissa, ja monet niistä ovat Paladinin mukaan kiinnostuneita yhteistyötä Leccen Islamilaisen Yliopiston kanssa.

– Haluamme tarjota oppimisympäristön ei pelkästään Italian muslimeille vaan myös ulkomailta tuleville. Alkuvaiheessa meillä tulee olemaan vain 5 000–6 000 opiskelijaa, ja jo nyt monet italialaiset nuoret ovat kiinnostuneet hankkeesta. He ymmärtävät, että suhteet arabimaailmaan ovat Italian tulevaisuuden kannalta erittäin tärkeät, Paladini toteaa.

Yliopisto olisi ensimmäinen laatuaan Euroopassa

Euroopassa on joitakin islamilaisia korkeakoulutason instituutteja, mutta yhdelläkään niistä ei ole virallista yliopiston statusta, tai ne ovat osa laajempaa, ei-islamilaista yliopistoa.

– Yliopistomme tulee olemaan ainutlaatuinen koko Euroopan mittakaavassa. Olemme islamilainen yliopisto, mutta samalla korkealaatuinen länsimainen tiedeyliopisto, Paladini visioi.

Leccen Islamilainen Yliopisto aikoo perustaa teologisen tiedekunnan vielä tämän vuoden aikana, sillä siihen ei tarvita Italian opetusministeriön lupamenettelyä. Ensi vuonna se alkaa tarjota yhteistyöyliopistojensa, kuten arvostetun kairolaisen al-Azharin yliopiston kautta taloustieteen ja tekniikan maisteriohjelmia.

Italian opetusministeriö ottaa yliopiston lupahakemuksen käsittelyyn tämän vuoden syyskuussa, ja sen käsittelyn arvioidaan vievän ainakin kaksi vuotta.

Leccessä vierailleella opetusministeri Stefania Gianninilla oli seuraavaa sanottavaa:

– Kulttuurien välinen vuoropuhelu ja yliopistojen välinen yhteistyö ovat tärkeitä tavoitteita. Uskon, että Italia voi hyvin toimia kulttuurin ja korkeakoulutuksen saralla siltana muuhun maailman.

Yle
Petri Burtsov, Lecce

Lue seuraavaksi