Syöpäjärjestö: 1960-luvun etelänmatkat näkyvät nyt ihosyöpinä

Eläkeikäisten brittien melanoomatapaukset ovat yleistyneet jyrkästi. He ovat ikäpolvea, joka ensimmäisenä pääsi edullisesti hakemaan rusketusta etelän aurinkorannoilta.

Aurinkoranta Espanjan San Cristobalissa. Kuva: Juan Manuel De Haro / EPA

Brittiläinen syöpäjärjestö epäilee, että 1960-luvulla alkanut edullinen seuramatkailu aurinkoiseen Etelä-Eurooppaan näkyy nyt eläkeikäisten brittien ihosyöpinä. Niiden määrä on seitsenkertaistunut neljässä vuosikymmenessä.

Cancer Research UK -järjestön mukaan yli 65-vuotiailla briteillä havaitaan nyt 5 700 ihosyöpätapausta vuodessa. 1970-luvun puolivälissä vastaava luku oli vain 600.

Tapauksien määrä on kasvanut muissakin ikäryhmissä, mutta kasvu on jyrkin eläkeikäisillä. Heistä miehillä ihosyövän todennäköisyys on nyt kymmenkertainen ja naisilla viisinkertainen vanhempiinsa verrattuina.

Neljä vuosikymmentä sitten mahdollisimman ruskettunut iho oli tavoiteltu tuominen etelänmatkalta, eikä ollut yleisessä tiedossa, että ihon polttaminen auringossa on vaarallista. Samaan aikaan matkojen halpeneminen tarkoitti, että yhä useammalla oli varaa niihin jopa joka vuosi.

Tutkimusten mukaan ihon toistuva palaminen – jopa vain joka toinen vuosi – lisää melanooman eli tummasolusyövän vaaran kolminkertaiseksi, Cancer Research UK sanoo.